Een kip is minder banaal dan je denkt: 12 interessante weetjes

Zonder kippen zou onze beschaving nooit zo ver geraakt zijn. Dat is de enige conclusie die kan worden getrokken na het lezen van het boek ‘Why Did Chickens Cross the World‘, waarin wetenschapper Andrew Lawler vertelt hoe kippen de wereld veroverd hebben.

Louis Pasteur ontdekte de eerste vaccins dankzij kippen en Plato brak zich het hoofd over de vraag of het nu de kip of het ei was. Van een schuwe vogel in de jungle van Zuidoost-Azië tot de belangrijkste bron van eiwitten in het menselijke dieet, blijkt de geschiedenis van de kip boeiender dan men misschien zou denken.

De twaalf meest interessante weetjes uit het boek :

1. Op dit moment zijn er twintig miljard kippen op onze planeet, dat zijn drie kippen voor elke mens en ze zijn met meer dan alle katten, honden, varkens, koeien en ratten samen.

2. Het enige land zonder kippen is Vaticaanstad.

[media-credit name=”© CC via Flickr/ Robert Young” link=”https://www.flickr.com/photos/robertpaulyoung/64199471/in/photolist-6F3gr-bXdPS7-8t5x2P-j4GTV5-7hsSV7-z2XqH-8My1pM-5wSBCN-9dDwmj-3grDdV-2dnRBs-6BZZjB-oQV69H-9611Gk-2iiZQ-9LLEzL-7kQQ1E-9Ltz3t-9LM71b-5wN4GV-9LJnMZ-dEG1md-5yeMVh-9LLF23-9LJ81M-bWexje-9LHBnS-9LHVQT-9LEPXK-iNpH9k-9LJ5bH-9LMcBy-9LJgvP-9LM427-9LLAK1-efT5Ds-9wJ8A9-yjusW-5wSEG5-SdP9R6-7HthqC-9LMbiW-9LJnZi-9LLBib-9LLVu9-9LMatb-9LHTmx-7Hpn5x-9LLT3q-nmcE2G” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

3. In de Verenigde Staten worden kippen die voor de consumptie worden gekweekt wettelijk niet als dieren beschouwd.

4. Een kip kan niet vliegen maar eens ze dood is wordt het een echte trekvogel. Eén kip wordt vaak in stukken gesneden die over de hele wereld verspreid worden omdat in elk werelddeel andere delen van het dier populair zijn.

[media-credit name=”Xinhua Photo by Then Chih Wey” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

5. Kippenvlees bevat stoffen die ons helpen te genezen als we ziek zijn. Zo omvat het vlees onder meer cysteïne, een actief ingrediënt van medicijnen om bronchitis te behandelen.

6. Uit de vondst van kippenbotten in Zuid-Amerika concludeerden archeologen dat de Polynesiërs Zuid-Amerika minstens honderd jaar voor Columbus ontdekten.

7. Hoewel ‘cock’ in het Engels zowel gebruikt wordt als woord voor de mannelijke kip én het mannelijke geslachtsorgaan, heeft een haan helemaal geen penis.

8. Misschien heeft dat wel te maken met het feit dat mannelijke kippen zich altijd liever met nieuwe partners voortplanten dan met een kip die ze al eens eerder hebben bevrucht. Zo werd de haan al bij de Oude Grieken een symbool van mannelijke viriliteit.

[media-credit name=”Credits: Matt Davis” link=”https://www.flickr.com/photos/26279436@N02/” align=”aligncenter” width=”778″][/media-credit]

9. Acht jaar geleden ontdekte een groep wetenschappers dat een 68 miljoen jaar oude tyrannosaurus rex over identieke eiwitten beschikte als degene die vandaag bij de kip kunnen worden aangetroffen.

10. Ongeveer één op tienduizend kippen wordt geboren met aan één zijde mannelijke en aan de andere vrouwelijke kenmerken. Dat verklaart het bestaan van kippen die het uiterlijk van een haan hebben, maar toch eieren kunnen leggen. Dat is de oorsprong van de mythe van de basilisk, een haan die eieren legt waaruit vervolgens kippen met een drakenlichaam zouden komen.

11. Zowat elke kip die we vandaag eten werd ontwikkeld door een zekere Charles Vantress die in het begin van de jaren vijftig de wedstrijd ‘Chicken of Tomorrow’ won. Dat was een competitie om landbouwers, wetenschappers en kwekers aan te moedigen kippen met dikkere borsten en billen te ontwikkelen.

12. Vandaag eten we gemiddeld vijf keer zoveel kip dan vijftig jaar geleden. Op een heel leven eten we naar schatting bijna één ton kippenvlees of ongeveer zeshonderd kippen.

[media-credit name=”CC 0 via Pixabay” link=”https://pixabay.com/en/kfc-kentucky-fried-chicken-san-juan-1574389/” align=”aligncenter” width=”1024″]KFC[/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20