Zwarten die blanke boeren hebben vermoord tijdens een door de Zimbabwaanse regering in het jaar 2000 doorgevoerde landbouwhervorming zullen daarvoor niet worden vervolgd. President Mugabe heeft tijdens een verkiezingsrally in de hoofdstad Harare bevestigd dat deze misdaden ongestraft zullen blijven, meldt de Zimbabwaanse nieuwssite Newsday.
Het landhervormingsplan van Mugabe
Mugabe had in 2000 ei zo na een verkiezingsnederlaag geleden en besloot de steun van de bevolking terug te winnen met een nieuwe landspolitiek, waarbij land van de blanke boeren in handen zou komen van de zwarte bevolking. Wikipedia: “In februari 2000 werden deze wijzigingen in een referendum met 55% tegen weggestemd door de Zimbabwaanse bevolking. Het Hooggerechtshof in Zimbabwe verklaarde het landhervormingsplan van Mugabe in 2000 en in 2001 nietig. Land afnemen zonder compensatie zag men als diefstal. Maar Mugabe trok zich daar niets van aan. Hij riep zijn aanhangers op om de boerderijen te kraken en de blanke boeren te verjagen. Meestal gebeurde dat met de hulp van door de president in het leven geroepen ‘milities’ bestaande uit jonge aanhangers van de president en veteranen die hadden gevochten in de onafhankelijkheidsstrijd. In die periode vonden er ook slachtpartijen plaats op blanke boeren en zwarte boerenknechten die gezien werden als meelopers.”
“Tegen blanken die land bezitten zeggen we ‘nee, ga weg!”
“Uiteraard zijn er die vermoord werden wanneer ze zich verzetten. Maar we zullen degenen die hebben gemoord nooit vervolgen. Ik vraag u, waarom zouden we ze arresteren?”
17 jaar later is er in Zimbabwe nog steeds niets veranderd. Nadat Mugabe in 2014 nog eens had herhaald dat blanken in Zimbabwe geen land kunnen bezitten, (Tegen blanken die land bezitten zeggen we ‘nee, ga weg!’. Bedrijven kunnen ze hebben en appartementen, maar geen land…”) zei hij begin dit jaar te weten dat nog zo’n 73 blanke boeren actief zijn in het nooroodsten van de provincie Mashonaland East: “We gaan die boerderijen overnemen en ze aan onze jongeren geven,” Mugabe kwam in 1980 aan de macht na de onafhankelijkheidsoorlog en is het oudste staatshoofd ter wereld dat geen monarch is.