‘EU-burger kan ook na Brexit naar het VK zonder visum’

EU-burgers die na maart 2019 het Verenigd Koninkrijk willen bezoeken zullen dat waarschijnlijk nog steeds zonder visum kunnen doen. Een maatregel in die zin maakt deel uit van het nieuwe migratiesysteem dat de Britten aan de EU gaan voorleggen bij de Brexit-onderhandelingen. Omdat het VK uit de EU wil stappen, moet het ook zijn migratiebeleid hervormen.

EU-burgers zullen na de Brexit geen visum nodig hebben om van en naar het VK te reizen. Als het voorstel erdoor komt tenminste. Dat melden ‘verschillende bronnen’ aan de Britse krant The Times. De maatregel, die de Britten op lange termijn willen doorvoeren, zal deel uitmaken van het hervormde migratiebeleid van de Britten na de Brexit. Wel zullen EU-burgers niet in het VK kunnen blijven zolang ze willen. Wie in het VK werkt, zal aan een nieuwe reeks migratierichtlijnen moeten voldoen. Zo willen de Britten de Europese lidstaten quota opleggen om het aantal werknemers uit EU-landen te beperken. De Britten willen vooral bedrijven de mogelijkheid geven om hooggeschoolden in hun land te houden. Het is afwachten tot de onderhandelingen of de EU daarmee akkoord zal gaan.

Geen vrij verkeer van personen

Ook betekent dit niet dat na de Brexit het vrij verkeer van personen van kracht zal blijven, zoals overal in de EU. “Wat EU-burgers niet zullen kunnen, is zomaar beginnen werken of andere voordelen claimen”, zegt een onderhandelaar aan de Times. “Er zullen andere regels zijn.” Eerder gaf de Britse regering aan dat het een tijdelijke douane-unie met de Europese Unie wil na de Brexit in maart 2019 om bedrijven meer zekerheid te geven. Guy Verhofstadt, de voorzitter van de liberale fractie in het Europees parlement, noemde dat voorstel “een fantasie“. Ook wil de Britse regering geen grenscontroles na de Brexit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20