J.K. Rowling is opnieuw de best verdienende auteur ter wereld

De Britse auteur J.K. Rowling staat twee decennia na de publicatie van haar eerste Harry Potter-boek opnieuw bovenaan de Forbes-lijst van best betaalde auteurs. Minder dan 10 jaar geleden stond ze al eens op nummer één, een prestatie die ze nu dankzij het boek ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ herhaalt. Absolute sterschrijvers als James Patterson, Dan Brown en Stephen King moeten in Rowling op financieel vlak hun meerdere erkennen.

J.K. Rowling zal een kluis in Gringotts bank moeten reserveren om al haar spaarcenten te stockeren. Het afgelopen jaar alleen al verdiende de auteur van Harry Potter 80 miljoen euro. Dat is omgerekend 151 euro per minuut. Die som levert haar nu opnieuw de eerste plaats op de Forbes-lijst van rijkste auteurs te wereld. Opvallend is haar voorsprong op de tweede auteur James Patterson, die 6,7 miljoen euro minder verdiende. Nummers twee en drie, Jeff Kinney en Dan Brown verdienden respectievelijk 17,6 miljoen en 16,8 miljoen euro in 2017.

Script van The Cursed Child snelst verkochte boek in Engeland

J.K. Rowling heeft het afgelopen jaar slechts één boek uitgebracht. Het script van het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child ging vlot over de toonbank. Met 680.000 verkochte exemplaren in Engeland binnen de eerste drie dagen, was het het snelst verkochte boek sinds het laatste Harry Potter-boek. Rowlings magische wereld kwam ook op het scherm terug tot leven met Fantastic Beasts and Where to Find Them. Zowel inkomsten van boeken, e-boeken, televisie als film werden meegerekend om haar positie op de lijst te berekenen.

George R.R. Martin en John Green uit de lijst

Opvallende afwezige uit de lijst is Game of Thrones-auteur George R.R. Martin. Forbes neemt enkel grootverdieners in hun top 10 op, die meer dan 10 miljoen dollar per jaar verdienen. En George kon die grens niet halen dit jaar. Ook John Green en Veronica Roth die net als Martin vorig jaar nog in de top 10 stonden, zakken dit jaar uit de lijst.

 1. J.K. Rowling (VK) – 80 miljoen euro
 2. James Patterson (VS) – 73 miljoen euro
 3. Jeff Kinney (VS) – 17,6 miljoen euro
 4. Dan Brown (VS) – 16,8 miljoen euro
 5. Stephen King (VS) – 12,6 miljoen euro
 6. John Grisham (VS) – 11,8 miljoen euro
 7. Nora Roberts (VS) – 11,8 miljoen euro
 8. Paula Hawkins (VK) – 11 miljoen euro
 9. E.L. James (VK) – 9,7 miljoen euro
 10. Danielle Steel (VS) – 9,3 miljoen euro
 11. Rick Riordan (VS) – 9,3 miljoen euro
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20