EU bespreekt bevriezen van bankrekeningen ‘in uitzonderlijke omstandigheden’

De lidstaten van de EU willen maatregelen introduceren die mensen tijdelijk zouden verhinderen geld van hun bankrekeningen te halen om zo de kans op een bankrun te voorkomen. Dat blijkt uit een EU-document dat het persagentschap Reuters kon inkijken. 

Een bankrun doet zich voor wanneer het gerucht zich verspreidt – al dan niet terecht – dat een bank zich in financiële moeilijkheden bevindt en grote aantallen rekeninghouders tegelijkertijd het zekere voor het onzekere nemen door hun geld bij die bank weg te halen. Eerder dit jaar leidde zo’n bankrun nog tot de val van de Spaanse Banco Popular. Klanten haalden daar op 48 uur ruim 3,6 miljard euro in cash af.

‘Een haalbare optie’

In een document dat onder het Estse voorzitterschap van de EU werd voorbereid staat te lezen dat ‘het tijdelijk blokkeren van bankrekeningen bij noodlijdende banken een ‘haalbare optie’ is.  De banken zouden het recht krijgen om ‘onder uitzonderlijke omstandigheden’ rekeningen van klanten minimaal 5 en maximaal 20 dagen te bevriezen

Wel lijken de verschillende EU staten verdeeld over het onderwerp.  Sommige landen die al een bevriezing van de rekeningen toelaten wanneer banken in moeilijkheden komen, waaronder Duitsland, verdedigen de maatregel. 

Het document wil rekeninghouders wel toelaten dagelijks een minimumbedrag af te halen voor de dringende persoonlijke uitgaven, maar banken denken dat zo’n maatregel net het sparen zal ontmoedigen.

De plannen werden op 13 juli besproken en de discussies worden in september verder gezet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20