10 financiële leugens die je voor je dertigste moet ontmaskeren

Dertig is het nieuwe kanteljaar waarop mensen verwacht worden hun leven op orde te stellen. Daar hoort ook een vorm van financiële volwassenheid bij. Dit zijn de 10 financiële leugens op die veel jongeren zichzelf wijsmaken.

  1. Het is OK om mijn job te haten, zolang ik maar goed betaald word.”

Tegen je dertigste moet je weten dat van niemand verwacht mag worden om een stresserende én miserabel makende job te blijven doen. Niet geld, maar geluk of tevredenheid is je echte levensdoel.

  1. Mijn financiën regelen zichzelf wel.”

Wat je ook doet, hou je financiële toestand nauwgezet in de gaten. Als je blut bent, is het beter om de situatie onder ogen te zien en er verantwoordelijkheid voor te nemen. Enkel zo kan je er iets aan doen.

  1. Trouwen is de logische volgende stap.”

Veel koppels willen getrouwd zijn tegen hun dertigste en nemen hoge financiële risico’s om die arbitraire deadline te halen. Neem je tijd en wees zeker van je relatie vooraleer je partner te huwen.

  1. Ik ga een huis kopen, want dat is wat volwassenen doen.”

Een huis is – net als een huwelijkspartner – één van de belangrijkste keuzes die je in je hele leven zal maken. Koop er geen voordat je helemaal voorbereid bent en 100% zeker bent van je keuze.

  1. Ik heb later nog tijd genoeg om het goed te maken als ik nu aan mijn spaargeld kom.”

Nu is niet het juiste moment om aan je spaargeld voor je oude dag te komen. Beschouw het als een veel grotere geldsom stelen van jezelf binnen veertig jaar.

  1. Ik heb niet genoeg ervaring om te beleggen.”

Begin zo vroeg mogelijk met je geld te beleggen om jezelf met relatief weinig sparen een mooi pensioen bijeen te sprokkelen. Vraag advies aan je werkgever en bank.

  1. Ik ben een mislukkeling want ik verdien niet evenveel als mijn leeftijdsgenoten.”

Ambitie en concurrentiedrang zijn gezond. Elk moment van de dag je leeftijdsgenoten proberen te overtreffen is een recept voor eenzaamheid en ellende. Focus op je eigen pad en niet op de carrières van je Facebook- en LinkedInvrienden.

  1. Ik kan blijven eten alsof ik zestien ben.”

Kebabs en frieten eisen een steeds hogere tol naarmate je ouder wordt. Onderzoek toont aan dat je metabolisme elk jaar met twee procent vertraagt na je dertigste. Verander je eetgewoontes nu en trakteer jezelf op meer geld en een betere gezondheid in de toekomst.

  1. Geld of geen geld, ik wil nu kinderen.”

Er is niets dat je financiële toekomst zo bedreigt als kinderen op de wereld zetten zonder dat je er de financiële middelen voor hebt. Een kind opvoeden kost bakken vol geld en slorpt al je vrije tijd op. Wees hier bewust van wanneer je de stap zet.

  1. Ik ben onkwetsbaar.”

Jongeren voelen zich vaak zo onkwetsbaar dat ze hun medische check-ups jaar na jaar overslaan. Preventieve zorg kan je op termijn erg veel geld en ellende besparen. Laat je vaccineren, je bloeddruk nakijken en maak jezelf niet wijs dat je altijd zo gezond zal blijven als je nu bent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20