Waals minister heeft gemiddeld 44 mensen in dienst, een Britse… 2

Mochten de 5 PS-ministers (Rudy Demotte, Jean-Claude Marcourt, André Flahaut, Isabelle Simonis en Rachid Madrane) die zetelen in de regering van de Waalse Gemeenschap (Fédération Wallonie-Bruxelles ) tot ontslag worden gedwongen, dan zouden hun 200 medewerkers in totaal recht hebben op een ontslagvergoeding van 3,25 miljoen euro, of zo’n 16.000 euro per medewerker. Dat meldt de krant Le Soir

Het gaat om forfaitaire verbrekingsvergoedingen die gelijk zijn aan 5 maandlonen, plus premies.

De cijfers zijn maandag gecommuniceerd door Rudy Demotte (rechts op de foto), de minister-president van de Franse Gemeenschapsregering. Ze houden volgens hem niet eens rekening met de kosten verbonden aan de installatie van een nieuw kabinet.

Een gelijkaardige berekening kan worden gemaakt voor een eventueel vertrek van de 2 CDH-ministers (Marie-Martine Schyns en Alda Greoli). Op die kabinetten werken in totaal 108 medewerkers.  Daar zou de eindafrekening op 1,67 miljoen euro komen.

Waals minister heeft gemiddeld 44 kabinetsmedewerkers

Vorige maand kondigde het CDH aan uit alle regeringen te stappen die het met de PS vormt, met name de Waalse en de Brusselse regeringen en de regering van de Franse Gemeenschap. De partij van voorzitter Benoît Lutgen zei door de opeenvolgende “affaires”, zoals Publifin en Samusocial “gedegouteerd” te zijn en wilde een onmiddellijke breuk met de PS.

De website Politico laat ondertussen opmerken dat niet de schadevergoeding uitzonderlijk is, dan wel het feit dat 7 ministers in totaal 308 mensen in dienst hebben of gemiddeld 44 personen per minister.  Ter vergelijking: een Brits minister (met uitzondering van de premier en de minister van Budget)  heeft recht op gemiddeld twee medewerkers, eurocommissarissen op gemiddeld zeven. Ook in de VS maakt president Trump werk van een forse afslanking van het personeel in zijn administratie.

Hoeveel ‘cabinetards’ hebben de Vlaamse ministers?

In Vlaanderen is al een tijd een afslanking van het personeel ingezet. Volgens de jobsite Vacature hebben de Vlaamse minister-president en de twee vice-ministerpresidenten elk recht op 41 voltijdse kabinetmedewerkers. De andere zes ministers hebben recht op 26 medewerkers. Daarnaast zijn er nog negen stafleden, die volgens de bevoegheidsverdeling aan de verschillende ministers worden toegewezen. In totaal brengt dit het aantal Vlaamse kabinetsmedewerkers op 288 voltijdse equivalenten. Onder Peeters I waren dit er nog 452.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20