3 grafieken die aantonen dat we aan de vooravond van een vernietigende oliecrisis staan

“We staan aan de vooravond van een langdurige en vernietigende oliecrisis, die al in 2018 haar opwachting kan maken en dat zeker zal doen voor 2020”. Dat schrijft Chris Martenson op het Peak Prosperity blog.

“Deze oliecrisis zal een vernietigende impact hebben op ons al met schulden beladen globaal financieel systeem.”

Er is een manier om die crisis te vermijden – maar dat kan enkel indien de wereldeconomie eerst instort en de vraag naar olie op een significante manier naar beneden haalt. Ergens in 2008 piekte het vat olie op 147 dollar, de rest is geschiedenis. De wereld tuimelde in de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie.

Indien dat niet gebeurt zal een stijging van de olieprijs de wereldeconomie – die kreunt onder de hoogste schuldgraad in de geschiedenis (327% van het globale bbp)- op de knieën dwingen.

Nooit gezien: een drie jaar lang durende daling van investeringen in de oliesector

De oorzaak van deze sombere voorspelling wordt best geïllustreerd door onderstaande grafiek en die de nu al drie jaar lang durende daling van investeringen in de oliesector weergeeft – iets wat nooit eerder is gebeurd.

“Dit is niet zo maar een daling, het is een historische daling”, zegt Martenson.

Tel daarbij dat de ontdekking van nieuwe olievelden zeldzaam zijn geweest en dat 2016 op dat vlak een dieptepunt betekende (zie grafiek onder), vooral omdat steeds meer oliebedrijven hun investeringen terugschroefden, aldus cijfers van het Internationale Energie Agentschap (IEA).

“Olie is de belangrijkste grondstof voor onze economie, nooit eerder gebruikten we er zo veel op jaarbasis (grafiek onder) en nu vinden we er nog minder dan wanneer de wereldeconomie vele malen kleiner was dan vandaag. Dat alles terwijl we onze inspanningen om nieuwe oliebronnen te vinden steeds verder terugschroeven”.

Martenson voorspelt dat we binnen afzienbare tijd terug naar olieprijzen met 3 cijfers gaan, iets wat de kwetsbare wereldeconomie vandaag gewoon niet aankan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20