Per 1 juli is Estland voorzitter van de EU. Wat weet u over dit land?

Estland – de kleinste van de 3 Baltische staten – wordt per 1 juli voor het eerste roterend voorzitter van de Europese Unie. Zes maanden lang zal dit land zijn stem kunnen laten horen in de Europese politiek. De EU-leiders zullen regelmatig de hoofdstad Talinn aandoen om er vergaderingen bij te wonen.

Estland is een voormalige Sovjetstaat waar zo’n 1,3 miljoen mensen wonen. Op 1 januari 2011 werd de Estische kroon vervangen door de euro. Estland is lid van de EU en van de NAVO.

Focus op digitale economie

Internet-toegang is er een mensenrecht en het land onderscheidt zich door zijn progressief beleid inzake alles wat met internet te maken heeft. Estland loopt voorop bij digitale vernieuwingen. Daardoor kunnen de Esten sinds 2005 bij verkiezingen al hun stem uitbrengen via het internet.

De Esten hielpen een paar bekende internetdiensten creëren, waaronder Skype en Kazaa, een van de eerste platformen voor het delen van internetbestanden. Maar er is meer. Wikipedia:

“Door nieuwe regelgeving is het voor buitenlanders mogelijk om een Estse elektronische identiteitskaart aan te vragen. In 2025 zouden 10 miljoen mensen, wereldwijd, over een digitale identiteitskaart kunnen beschikken. Daarmee zou het aantal Esten verachtvoudigen. De digitale Esten hebben niet dezelfde rechten als inwoners van het land. Hun wettelijke positie is vergelijkbaar met die van buitenlanders die wonen in de Baltische staat.”

Kiiking

De nationale sport is kiiking, dat wordt uitgesproken als ‘keyking’. 

Het is een soort van schommel, maar dan een die met genoeg kracht 360 graden rond gaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20