Duitsland: driekwart vluchtelingen binnen 5 jaar nog zonder werk

Tot drie kwart van de vluchtelingen die in Duitsland asiel kregen zullen binnen 5 jaar nog steeds zonder werk zitten, sommigen zullen zelfs 10 jaar nodig hebben.  Dat heeft Aydan ÖzoÄŸuz, de commissaris voor vluchtelingen, immigratie en integratie, gezegd tegen de Britse zakenkrant Financial Times. 

Dat is slecht nieuws voor de regering Merkel, die rake klappen in de peilingen kreeg, toen ze in de zomer van 2015 besliste de grenzen te openen voor Syrische vluchtelingen.

Hoewel de migratieproblematiek ondertussen wat uit het nieuws is verdwenen, blijft de kwestie de kiezers bezig houden. Die weten nog steeds niet hoe de 1,3 miljoen vluchtelingen die sinds begin 2015 in Duitsland zijn aangekomen zullen worden geïntegreerd.

Hoogopgeleide nieuwkomers bleken niet… hoogopgeleid

Duitsland had zich eerst nog enthousiast getoond over de ‘hoogopgeleide’ en jonge nieuwkomers, die een antwoord zouden bieden op het tekort aan geschoold personeel en de vergrijzing in het land. Die hoop lijkt ondertussen verdampt, want de nadat eerst een reeks dokters en ingenieurs waren gearriveerd, volgden massa’s ongeschoolden, die het Duits niet machtig zijn. Vandaag zijn 484.000 vluchtelingen op zoek naar werk, een jaar geleden waren er dat 322.000 (+50%).

Duitsland heeft meer dan 1 miljoen vacatures, maar 5 op 6 daarvan vergen specifieke vakkennis. Bij de asielzoekers zou slechts een op drie een professionele opleiding hebben genoten, blijkt uit cijfers van het Duitse Instituut voor Werkgelegenheidsonderzoek. Ook is de taal een grote barrière.

Volgens Joachim Möller van het Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) mag het ‘als een succes worden beschouwd indien 50% van die mensen binnen de 5 jaar aan de slag zullen zijn en in hun eigen onderhoud kunnen voorzien:

“Verder mogen we niet hopen dat we voor een groot aantal onder hen fatsoenlijk betalende jobs zullen vinden in goedbetaalde industrieën zoals bijvoorbeeld de auto-industrie.”

Het laatste rapport van de IAB telde 17% vluchtelingen die effectief aan het werk zijn.

Volgens Özoğuz is de prioriteit van de overheid niet langer om de vluchtelingen werk te geven, maar om hen Duits te leren opdat ze in de economie kunnen worden ingepast:

“We nemen geen mensen op omdat ze bepaalde vaardigheden bezitten. Het enige criterium is dat we ze willen helpen die een oorlogsgebied ontvluchten.”

België

De cijfers in ons land ““ waar een pak minder vluchtelingen asiel kreeg dan in Duitsland ““ zijn zo mogelijk nog slechter.  Amper 3,5% van de 57.000 vluchtelingen die in 2015 ons land bereikten, was eind vorig jaar aan het werk geraakt. Maar dat werk betekent niet eens dat ze een vaste job wisten te bemachtigen, bleek toen uit een rapport van de denktank Itinera.

Eén reden waarom de arbeidsintegratie van deze nieuwkomers zo stroef verloopt zal weinigen verbazen:

‘Het arbeidsmarktprofiel van de vluchtelingen in ons land ligt erg laag.’ Eén op vier vluchtelingen heeft geen hogere opleiding hebben en bijna één op vijf kan lezen, noch schrijven.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20