Saïf Al-Islam al-Khaddafi, de tweede zoon van de in 2011 verdreven en vermoorde Libische dictator Muammar Khadaffi, heeft ondanks alle internationale inspanningen om beslag te leggen op het fortuin van zijn vader, probleemloos toegang tot 20 miljard dollar. Dat meldt de Britse krant Times of London.
Saïf Al-Islam werd na het uitbreken van de revolutie in zijn land op beschuldiging van moord ter dood veroordeeld en was zes jaar lang onderworpen aan een soort huisarrest in de stad Zentan. Toch genoot hij daar een relatief grote bewegingsvrijheid. Enkele weken geleden zou hij amnestie hebben gekregen en zijn vrijgelaten, al is daarvan nog geen bewijs opgedoken. Volgens zijn advocaten zou hij op een geheime plek zijn ondergedoken; andere bronnen situeren hem in Egypte.
Hij wordt door een aantal stammen als de rechtmatige leider van het land bestempeld en als een symbool van eenheid naar voor geschoven.
Een fortuin van 60 Ã 300 miljard dollar
Ook in een recent rapport van de Verenigde Naties wordt bevestigd dat op grote delen van het fortuin van de familie Khadaffi – dat op zo’n 60 Ã 300 miljard wordt geschat – nog geen beslag kon worden gelegd. Het gros van dat fortuin staat zowat overal ter wereld geparkeerd, maar vooral in West-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten. Het zou volgens analisten probleemloos kunnen worden opgeëist door de overgebleven familieleden van de vermoorde dictator.
Het Internationale Gerechtshof in Den Haag heeft de onmiddellijk arrestatie van Saïf Al-Islam Khadaffi gevraagd voor misdaden tegen de menselijkheid.
Volgens Jackson Oldfield van het Civil Forum for Asset Recovery werd het na het uitbreken van de burgeroorlog in Libië steeds moeilijker om het spoor van het fortuin van de Khadaffi’s te volgen.
Hoe veel geld de Libische dictator bij zijn dood bezat is niet geweten, maar de schattingen lopen tussen de 60 en 300 miljard dollar. Zijn land beschikte over aanzienlijke oliebronnen.