België zakt 8 plaatsen in top 20 van voorkeursbestemmingen voor moslimreizigers

Het aantal internationale moslimreizigers zal tussen 2015 en 2020 stijgen van 115 tot 168 miljoen. De meeste internationale moslimreizigers bezochten in 2015 vooral Aziatische (66,7 miljoen) en Europese (35 miljoen) landen. Afrika (10,4 miljoen) en de VS (5 miljoen) volgen op ruime afstand. Wel wordt verwacht dat deze moslimtoeristen tegen 2020 ruim 200 miljard dollar zullen uitgeven.
Er zijn een aantal redenen voor deze toename, blijkt uit een studie van Mastercard:

  • de bevolkingstoename in de moslimlanden,
  • de jonge bevolking.
  • de groeiende middenklasse.
  • toenemende toegang tot reisinformatie,
  • de aanwezigheid van moslimvriendelijke accomodatie, ook in niet-moslimlanden.

De opkomst van de halal-industrie

Dat maakt dat er vandaag een halal toerisme-industrie ontstaat, die gespecialiseerd is in een reisaanbod voor moslims.

Ideale reizen bestaan uit hotels waar halal kan worden gegeten, de Ramadan kan worden nageleefd en naast familie-attracties ook in infrastructuur met een gebedsruimte is voorzien. Zijn niet gewenst: de aanwezigheid van nachtclubs, gok- en drankgelegenheden.

In de toeristische sector bestaan ondertussen gespecialiseerde hotels, cruises, tours en boekingsites voor halal-toerisme.

Global Muslim Travel Index (GMTI)

Dit is de top 10 van de OIC (Organisatie voor Islamitische Samenwerking)-voorkeurslanden voor moslims, verzameld in de Global Muslim Travel Index (GMTI):

Er bestaat ook een rangschikking van voorkeursbestemmingen onder niet-OIC-landen, landen die niet aangesloten zijn bij de Organisation of Islamic Cooperation. België moest daarin liefst 8 plaatsen prijsgeven en zakt van een zesde naar een veertiende plaats, waarschijnlijk een gevolg van de aanslagen in Brussel in maart 2015.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20