Fins minister van Europese Zaken Terho wil referendum over exit uit EU

Sampho Terho, de Finse minister van Europese ZakenSport en Cultuur en kandidaat-voorzitter van de nationaal-conservatieve en eurosceptische Finse Partij (vroeger True Finns), wil dat zijn land een referendum naar Brits model organiseert over een verlengd lidmaatschap van de EU.

De Finse Partij won in 2015 ruim 17% van de stemmen en werd zo de op één na grootste partij in Finland, met 38 zetels in het parlement.

Velen verwijten Terho politiek opportunisme, omdat binnen de Finse partij een machtsstrijd aan de gang is, nu voorzitter Timo Soini zich niet herkiesbaar stelt.

Terho wordt verweten van zijn positie als minister van Europese Zaken te willen profiteren om zich te profileren. De minister van Europese Zaken, Sport en Cultuur was namelijk lange tijd de grootste kanshebber voor het voorzitterschap, maar moet zich in de peilingen nu tevreden stellen met een tweede plaats, na Europarlementslid Jussi Halla-aho.

Weinig animo voor een referendum bij de andere partijen

De kans dat zo’n referendum er komt is nochtans klein. Geen enkele politieke partij in Finland lijkt zin te hebben in een Finexit-avontuur, nu de VS zich steeds verder van de EU isoleren en buurland Rusland geen kans lijkt voorbij te laten gaan om het politieke systeem in de landen van Europa te destabiliseren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20