Prijsdaling oldtimers is signaal voor wat aandelenmarkten wacht

De Hagerty Market Index, een index die de evolutie van de prijzen van ‘collector cars’ of oldtimers registreert – staat op zijn laagste niveau in drie jaar en dat voorspelt weinig goeds voor de beurzen, schrijft Wolf Richter op zijn blog, want het is een signaal dat de aandelenmarkten straks dezelfde weg opgaan.

“De investeringen in oldtimers … worden al een tijd geconfronteerd met een daling die parallellen vertoont met wat tijdens de financiële crisis gebeurde.

[…] De index noteert zo’n 10% lager dan vorig jaar en 14,8% lager dan op zijn hoogste niveau in september 2015, al zijn er geen tekenen van totale paniek. Eerder dan dat maken we het langzame barsten mee van de bubbel die is gecreëerd door goedkoop geld.”

[…] Maar deze prijzen geven wel aan wat ons te wachten staat: ondanks alle liquiditeiten en monetaire stimuli kunnen prijzen maar tot een zeker niveau stijgen, vooraleer investeerders één voor één de handdoek in de ring gooien.

Waarom is dit belangrijk?

Uit de cijfers van Knight Frank blijkt dat in de periode 2011 – 2016 oldtimers een rendement van 161 procent hebben opgeleverd. Over een periode van tien jaar loopt dat cijfer zelfs op tot 467 procent. Een jaar geleden wezen waarnemers er echter op dat de markt over zijn hoogtepunt heen leek te zijn. De prijzen van oldtimers bewegen op eenzelfde manier als andere investeringen zoals vastgoed en aandelen. De Hagerty index – die in tegenstelling tot de aandelenmarkten aan de inflatie wordt aangepast – piekte vooraleer in april 2008 te beginnen dalen, een paar maanden vooraleer de aandelenbeurzen hun grootste crash in de geschiedenis kenden. Richter leidt hier uit af dat de prijsdaling bij oldtimers een signaal is van wat andere investeringen te wachten staat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20