Uruguay: Cannabis vanaf 1 juli gewoon te koop bij apotheek

In Uruguay gaan apotheken vanaf 1 juli cannabis verkopen voor recreatief gebruik. Dat heeft Juan Andres Roballo, de ondersecretaris van de president en tevens de voorzitter van de Nationale Raad voor Cannabisgebruik, donderdag aangekondigd.

Het gaat om een wereldpremière die toch ook een aantal beperkingen voorziet: zo zullen consumenten zich moeten inschrijven in een register van gebruikers dat door de staat zal worden beheerd. Uruguay wil zo vermijden dat de aankoop van cannabis een excuus wordt voor toeristen om het land te bezoeken.

Enkel Uruguayanen en buitenlanders die in het land over een permanente verblijfsvergunning beschikken zullen bij de apotheken terecht kunnen. Een individu kan ook niet meer dan 10 gram per week kopen. De richtprijs is 1,30 dollar per gram, waarvan 0,90 dollarcent bij de kweker terecht komt.

Uruguay keurde al in 2013 een wet goed die het mogelijk maakte zelf cannabis te kweken voor eigen gebruik. Ook het vormen van clubs om samen planten te kweken is toegelaten. Uruguay wilde zo de handel in cannabis uit het misdaadcircuit halen. De verkoop in apotheken stond ook in de oorspronkelijke tekst, maar was nog niet in praktijk gebracht.

Het wetsvoorstel lokte toen controverse uit, maar het doel was om de stijging van drugsgerelateerd geweld tegen te gaan, de winsten uit de handen van drugsdealers te halen en cannabisgebruikers te behoeden voor de overstap naar hard drugs.

De Uruguayaanse drugsmarkt wordt geschat op 75 miljoen dollar per jaar. Eén op vier misdaden in het land was tot 2013 gerelateerd aan drugs- of alcoholmisbruik.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20