Big Bend: meest bizarre wolkenkrabber van New York krijgt U-vorm

In New York worden plannen gemaakt voor de eerste wolkenkrabber ter wereld in de vorm van een U (maar dan wel omgekeerd).

Een gigantische uitdaging, want het zou het eerste gebouw ter wereld zijn van deze afmetingen in deze vorm. The Big Bend wordt het project genoemd, een idee van Oiio Studio, dat zou moeten komen aan de rand van Central Park. De wolkenkrabber is het idee van Ioannis Oikonomou, architect en oprichter van Oiio Studio. Zijn visie voor New York: “ga niet voor groot, maar voor hoog”. Vandaar dit design, een gigantisch gebouw, maar wel skinny.

The Big Bend

Als alles goed gaat dan is The Big Bend straks het hoogste gebouw ter wereld, een titel die op dit moment nog steeds op naam van de Burj Khalifa in Dubai staat. Er zijn wel een reeks kapers op de kust, want in Saoedi-Arabië en China wordt ook hard gewerkt aan gigantische wolkenkrabbers die nog hoger moeten worden. In Dubai zelf liggen dan weer plannen voor The Tower, die ook weer de Burj Khalifa qua hoogte moet verslaan. Het is een beetje haantjesgedrag, want die plannen zijn er allemaal al best wel een tijdje, maar het is nog niemand gelukt om ook daadwerkelijk een vlag op de top te planten. Om dit plan van The Big Bend te laten slagen heb je dus een liftsysteem nodig dat in staat is om een bocht om te gaan. Maar goed, misschien kan er een bepaalde techniek afgekeken worden bij de bouwers van achtbanen? Of dit wereldwonder der architectuur er echt gaat komen, dat is nog maar de vraag. In New York ligt de ontwikkeling van nieuwe gebouwen volledig aan banden: allerlei regels bepalen wat wel en niet mag. Maar mochten die regels er niet zijn, dan zou The Big Bend de skyline van Manhattan in ieder geval volledig op z’n kop zetten.

The Big Bend, aan de rand van Central Park
 big-bend-new-york-4
big-bend-new-york-1
Skinny design

big-bend-new-york-2
Impressie van het hoogste punt
big-bend-new-york-3
Het hoogste gebouw ter wereld

De auteur Marloes de Hooge is editor in chief van DutchCowboys.nl en Travelvalley.nl.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20