7.500 Roemeense vrouwen werken als slaven in Sicilië

Roemeense vrouwen die in Sicilië als gastarbeiders worden tewerkgesteld in de landbouwsector worden massaal mishandeld en verkracht. Dat zegt de Italiaanse mensenrechtenorganisatie Proxyma Association.Naar schatting zou meer dan de helft van alle Roemeense vrouwen die in serres werken verplicht worden seks te hebben met hun werkgevers. Zowat alle vrouwen worden zwaar uitgebuit en verplicht te werken in mensonwaardige omstandigheden.

De krant The Observer publiceert zaterdag verschillende getuigenissen van vrouwen die actief zijn in het zuiden van het eiland, in de regio Ragusa. Dat zou het centrum van de exploitatie van vrouwen op het eiland zijn.

Volgens lokale politiebronnen werken 7.500 vrouwen, waarvan de meerderheid de Roemeense nationaliteit hebben, als slaven op de boerderijen in de regio:

“Deze vrouwen werken als slaven op de velden en we weten dat ze de eigenaars van die boerderijen hen tot seks dwingen, profiterend van hun psychologische onderwerping. Het is niet makkelijk om de feiten te onderzoeken en te kennen omdat deze vrouwen meestal te bang zijn om hun verhaal te doen.”

Een mensenrechtenschandaal dat straffeloos uitbreidt

Vele Roemeense vrouwen verlaten hun kinderen en familie thuis en voelen zich verplicht verscheurende keuzes te maken. Hun behandeling is een mensenrechtenschandaal dat bijna straffeloos uitbreidt.

Volgens professor Alessandra Sciurba van de universiteit van Palermo, die het fenomeen in 2015 in een rapport aan de kaak stelde, ‘hebben we te maken met kidnapping, verkrachting en slavernij.’

Valentina Botti, een lokale procureur, heeft verschillende aanklachten lopen tegen lokale boeren wegens verkrachting en uitbuiting. Ze noemt de mishandeling van Roemeense vrouwen ‘een enorm fenomeen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20