TomTom bereidt zich voor op een wereld zonder GPS

TomTom, de Nederlandse producent van navigatiesystemen, bekijkt zijn opties voor een toekomst waarin onder impuls van zelfrijdende wagens, consumenten geen navigatiesystemen (GPS) meer nodig zullen hebben.

Dat zelfrijdende wagens straks geen GPS zullen hebben mag verwonderen, maar daar is wel een reden voor.

Scientas.nl: ‘GPS is niet de beste technologie voor zelfrijdende auto’s. Ten eerste kunnen GPS-signalen niet gebruikt worden om de positie tot op de centimeter nauwkeurig te bepalen. Daarnaast zijn GPS-signalen te zwak en onbruikbaar in bepaalde gebieden, zoals in ravijnen. Ook kan GPS geblokkeerd worden en is het onbeveiligd (voor burgers).

Zelfrijdende wagens: ‘Geen GPS, geen probleem’

Veel zelfrijdende auto’s die nu ontwikkeld worden maken wel gebruik van GPS, maar voegen nog meer sensoren toe om een auto voor te bereiden op het moment dat er een keer geen GPS-signaal is. “Wij kiezen voor een andere aanpak”, vertelt Zak Kassas van de Universiteit van Californië, Riverside. “We maken juist gebruik van de signalen die al in de omgeving aanwezig zijn.” Dit kunnen allerlei signalen zijn, zoals mobiele, radio-, televisie-, wifi- en andere satellietsignalen.’

Traffic management systems

Het rijk van de GPS lijkt dus ten einde te komen en TomTom wil daarom inzetten op Traffic management systems of verkeersmanagementsystemen. Dat zijn systemen die steden gebruiken om files te managen en flessenhalzen te voorkomen aan de hand waarvan ze bijvoorbeeld verkeerslichten kunnen controleren.

Het bedrijf – dat o.a. de Belg Alain De Taeye in zijn raad van bestuur heeft – wil dus zijn focus verleggen en gaat nu steden als Berlijn, Zurich en Amsterdam gratis van informatie voorzien in ruil voor een schat aan gegevens waarmee het zijn producten kan optimaliseren. Die producten kunnen daarna in licentie worden gegeven aan techbedrijven als Uber en Apple, die er dan grof geld voor zullen moeten betalen.

“Uber is zeer afhankelijk van onze technologie en onze gegevens voor wat betreft zijn verkeersinformatie,’ zegt CEO Harold Goddijn. ” We beschikken over grote hoeveelheden gegevens en ervaring, die hen helpt hun algoritmes te optimaliseren.’

TomTom krijgt naar eigen zeggen dagelijks informatie uit een half miljard verschillende bronnen.

Eind december beschikte het bedrijf nog over 152 miljoen dollar in cash. Dat lijkt veel, maar het is een pak minder dan andere bedrijven die zich voor de sector interesseren

  • Apple: 246 miljard dollar
  • Google: 92 miljard dollar
  • Garmin: 2,3 miljard dollar
  • TomTom: 152 miljoen dollar

TomTom start dus als een absolute underdog in de traffic management sector, vooral als het een interessante inkomstenbron blijkt en de grote jongens er zich ook voor gaan interesseren. Tot het zover is kunnen de Nederlanders wel de leiding te nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20