Samsung wordt meegesleurd in schandaal rond Zuid-Koreaanse president

Het Zuid-Koreaanse Samsung, een van de grootste elektronicabedrijven ter wereld, wordt meegesleurd in een schandaal dat al maandenlang de politiek in zijn greep houdt.

Zuid-Koreaanse zakenlui zouden smeergeld hebben betaald aan vertrouwelingen van president Park Geun-hye, tegen wie in december een afzettingsprocedure werd opgestart.

Maandag vroeg de procureur aan de rechtbank dan om een arrestatiebevel uit te schrijven voor Samsung-erfgenaam Lee Jae-yong, die er van wordt verdacht smeergeld te hebben betaald in ruil voor de politieke goedkeuring van een aantal zakelijke transacties (waaronder de fusie van een aantal Samsungfilialen). Die fusies waren nodig om Lee’s controle over de Samsung chaebol, een Zuid-Koreaanse variant van een conglomeraat, te versterken. Lee werd vorige week 22 uur onafgebroken door de politie ondervraagd.

Samsung ontkent elke schuld, maar beleggers stuurden het aandeel Samsung maandag 2% lager.

Screenshot 2017-01-17 08.04.07

Galaxy Note 7

De zaak is een zoveelste klap voor het imago van Samsung, dat vorig jaar al het nieuws domineerde met het debacle rond de Galaxy Note 7 smartphone, die uiteindelijk wereldwijd moest worden teruggeroepen vanwege acuut ontploffingsgevaar. 

Dat fiasco had grote gevolgen voor de Zuid-Koreaanse elektronicareus. Het zag een omzet van 17 miljard dollar in verkopen ““ op een geschatte verkoop van 20 miljoen stuks ““ aan zijn neus voorbijgaan.

Samen met deze phablet werd in een ruk ook Samsungs reputatie voor kwaliteit, betrouwbaarheid en expertise aangebrand, wat ongetwijfeld een weerslag heeft op andere producten uit het gamma.

Maar Samsung is zoals gezegd een enorm bedrijf – goed voor een derde van de totale waarde van de Zuid-Koreaanse beurs – dat een paar klappen kan incasseren. (In 2008 was het al eens het onderwerp van een groot belastingontduikingsschandaal, dat leidde tot het ontslag van de toenmalige CEO van het bedrijf). De kans bestaat dan ook dat dit eerder een politiek schandaal blijft, dat weinig invloed zal hebben op de beurskoers van het bedrijf.

Protectionisme

Aandeelhouders maken zich waarschijnlijk meer zorgen over de protectionistische plannen van de nieuwe administratie Trump aan de andere kant van de wereld.  Samsung is de op vier na grootste exporteur ter wereld en zou uiteraard lijden onder de gevolgen van welke beperking dan ook van de vrije wereldhandel.