Zonen Donald Trump veilen ‘toegang tot hun vader’ voor 1 miljoen dollar

Donald Jr en Eric Trump, de twee zonen van de nieuwe president van de Verenigde Staten, geven daags nadat hij op 20 januari wordt ingezworen 16 mensen de mogelijkheid om hun vader te ontmoeten op een privé liefdadigheidsevenement. Kostprijs: 1 miljoen dollar per persoon.

In ruil daarvoor kunnen de gulle schenkers foto’s nemen met de president. Een week gelden had Eric al getracht een ‘coffee date’ met zijn zuster Ivanka te veilen voor een goed doel.

De beide zonen van de nieuwe president hebben daartoe in Texas de liefdadigheidsinstelling Opening Day Foundation laten registreren. De opbrengsten van de avond zullen worden geschonken aan ‘conservatieve liefdadigheidswerken’.

De démarche is opmerkelijk omdat de New Yorkse miljardair tijdens de campagne meermaals de Democratische kandidaat Hillary Clinton aanviel omdat ze giften voor de Clinton Foundation aanvaardde in ruil voor toegang tot haar positie als minister van Buitenlandse Zaken.

Donald Trump en co leren hun lessen

Het transitieteam van de president-elect reageerde op de hevige kritiek die losbarstte nadat de plannen bekend raakten door te stellen dat het ‘nog maar om een plan gaat’ en dat het concept ‘nog niet goedgekeurd door de familie’. Daar wordt aan toegevoegd dat Donald Jr,. noch Eric bij de organisatie betrokken zijn, ondanks het feit dat ze beide als directeur van de Opening Day Foundation staan geregistreerd.

De Opening Day Foundation is een vzw die niet verplicht kan worden de identiteit van schenkers openbaar te maken, wat de weg vrijmaakt voor giften van buitenlandse entiteiten.

Volgens Richard Painter, een voormalig advocaat ethiek aan het Witte Huis, ‘lijkt de familie Trump de toegang tot de president nu te gaan veilen.’

Obama en Bush

Huidig president Barack Obama en ex-president George W. Bush hadden naaste familieleden expliciet verboden zulke liefdadigheidsevenementen te organiseren, met als enig doel te voorkomen dat die zouden worden geïnterpreteerd als ‘het kopen van toegang tot de president’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20