1 op elke 8 piloten is depressief

13% van de lijnpiloten is depressief. Dat blijkt uit de resultaten van een internationaal onderzoek dat in het vakblad Environmental Health verschijnt.

De studie werd gedaan in de nasleep van de crash van de Germanwings vlucht 9592, die vorig jaar neerstortte boven Frankrijk en waarbij alle 144 passagiers omkwamen. Verondersteld wordt dat de co-piloot zelfmoord wilde plegen en het vliegtuig moedwillig liet neerstorten.

Eerder dit jaar maakte het Franse onderzoeksinstituut Bureau d’Enquêtes et d’Analyses bekend dat een psychiater twee weken voor de ramp tegen de co-piloot had gezegd dat hij moest worden opgenomen vanwege zijn psychische problemen.

Na analyse van de resultaten van een anonieme vragenlijst die aan 3.485 actieve lijnpiloten werd voorgelegd, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat ruim 1 op 25 (4,1%) van de ondervraagde piloten de voorbije 14 dagen zelfmoordgedachten heeft gehad. 426 piloten (12,6%) kwalificeerden volgens de onderzoek voor de diagnose van depressie.

Piloten die vaak slaappillen nemen, evenals degenen die tijdens de werkuren slachtoffer zijn van regelmatige verbale agressie en ongewenste intimiteiten, vertoonden meer depressieve symptomen. Net als dat onder de gewone bevolking het geval is, zijn ook vrouwelijke piloten (4% van het pilotenkorps) makkelijker onderhevig aan depressieve gedachten dan mannen.

‘Vliegen is veilig en deze studie doet aan die stelling niets af’

Toch is er volgens de auteurs geen enkele reden om het algemene vertrouwen in het pilotenkorps op te zeggen. ‘Vliegen is veilig en deze studie doet aan die stelling niets af,’ besluiten de onderzoekers.  Enkel in de VS al worden dagelijks 27.000 vluchten verzorgd, vaak in moeilijke weersomstandigheden.

Depressieve piloot zoekt niet snel hulp

Wel merken de onderzoekers op dat piloten die met depressieve gedachten kampen, vaak geen of te laat hulp zoeken, uit angst dat hen een vliegverbod zal worden opgelegd of dat dit hun carrière kan schaden.

Germanwings 9592

In de nasleep van de Germanwings 9295-crash en om een vergelijkbaar incident in de toekomst te voorkomen, beslisten diverse luchtvaartmaatschappijen te verbieden dat er zich slechts één persoon in de cockpit bevindt. Indien een van de piloten van een tweemansteam de cockpit wil verlaten, moet er eerst een lid van het cabinepersoneel naar de cockpit worden geroepen.

Meer