Zuid-Korea schaft kleingeld af. De Bank van Korea heeft plannen bekendgemaakt die tegen 2020 komaf moeten maken met muntstukken, waarvan het belangrijkste nog in omloop zijnde vandaag een waarde van minder dan een halve euro heeft.
Zuid-Koreanen worden volgend jaar in een proefproject aangemoedigd om hun muntstukken in te leveren in ruil voor debetwaarde op hun ‘T Money’-kaart, waarmee ze terecht kunnen op het openbaar vervoer, taxi’s en ruim 30.000 buurtwinkels. Als de test een succes blijkt, wordt het plan vanaf 2018 over het ganse land uitgerold.
Technologische voorsprong
De Zuid-Koreaanse regering speelt in op de voorsprong die haar samenleving heeft opgebouwd op technologisch vlak. De meeste Zuid-Koreanen verrichten hun aankopen online en ook betaling per smartphone is er goed ingeburgerd, vooral bij millennials.
Zuid-Korea is vandaag al een van de meest cash-onafhankelijke landen in de wereld. Burgers beschikken over gemiddeld 1,9 kredietkaarten en amper 20% van de betalingen wordt nog met cash verricht.
‘Aan de basis van de nieuwe plannen ligt niet enkel het comfort van de burger,’ zegt Lee Hyo-chan, hoofd research bij het Credit Finance Institute in Seoul, in de Financial Times: ‘Het slaan, verzamelen en managen van kleingeld kost de staat bakken vol geld. Vooral de nominale waarde van kleinere munten rechtvaardigt niet langer hun productie. Het afschaffen van cash geld betekent ook de doodsteek voor de schaduweconomie, wat op zijn beurt de staatskas ten goede komt.’
Oorlog tegen cash gaat globaal
De oorlog tegen cash geld lijkt steeds meer globaal te worden uitgevochten. India liet de belangrijkste Indiase bankbiljetten vorige maand overnacht ongeldig verklaren in een strijd om de zwarte economie uit te roeien.
Algemeen genomen zijn het de Scandinavische landen die het voortouw nemen.
SEB, Swedbank en Nordea Bank, drie van Zwedens vier grootste banken, accepteren sinds 2013 geen cash betalingen meer aan het loket. Wie geld wil overmaken moet dus beroep doen op kredietkaarten, het internet of de gsm, tot grote ontevredenheid van gepensioneerde rekeninghouders. Op dit ogenblik vertegenwoordigen cash transacties in Zweden nog minder dan 2 procent van het totale bedrag dat bij transacties is betrokken. Volgens ramingen zou dat aandeel over vijf jaar echter tot minder dan 0,5 procent kunnen terugvallen.
De grootste bank van Noorwegen riep eerder dit jaar nog op de weg vrij te maken voor ‘de cashloze maatschappij’.