Op de Noordpool is het 20 graden warmer dan normaal

Wetenschappers hebben het raden naar de reden van de uitzonderlijke warmte op de Noordpool. De gemiddelde temperatuur ligt deze maand gemiddeld rond minus 5 graden Celsius, terwijl de norm rond deze tijd van het jaar eerder in de buurt van minus 25 graden Celsius ligt.

Volgens Rasmus Tonboe van het Deense Meteorologisch Instituut zijn zulke hoge temperaturen sinds het begin van de metingen in 1958 nog nooit voorgevallen: ‘We proberen de situatie te analyseren en te begrijpen, maar het is zeer verrassend,’ zegt hij in de Financial Times.

screenshot-2016-11-23-14-21-00In het Noordpoolgebied is ondertussen de poolwinter begonnen en komt de zon dus nog nauwelijks aan de horizon. In normale omstandigheden wordt dat vergezeld van extreme koude en aandikkende ijslagen. Dat is nu dus niet het geval.

De abnormale warmte komt nu er, volgens de World Meteorological Organisation van de Verenigde Naties, 95% kans bestaat dat 2016 het warmste jaar wordt sinds men in de 19de eeuw begon met het opmeten van temperaturen. Als dat wordt bevestigd zullen 16 van de 17 warmste jaren ooit deze eeuw zijn geregistreerd.

Volgens Jennifer Francis, een klimaatwetenschapper van de Rutgers University is de ongewone warmte aan de Noordpool waarschijnlijk het gevolgevan de afwijkende straalstroom, die warme in plaats van koude lucht naar de Noordpool voert.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20