Midden in de Stille Oceaan liggen de Samoa-eilanden en één van die eilanden is Ta’u. Een prachtig eiland, waar slechts 800 mensen wonen. Tot voor kort werden op Ta’u duizenden liters diesel verstookt om de generatoren te laten draaien die het eiland van stroom voorzien. Maar nu is dit eiland volledig overgestapt op zonne-energie dankzij de zonnepanelen en batterijen van Tesla.
Voor de stroom wordt op Ta’u tegenwoordig gebruik gemaakt van 5.328 zonnepanelen van SolarCity (dat onlangs fuseerde met Tesla). Op het eiland staan 60 Powerpacks van Tesla waar de energie wordt opgeslagen.
Drie dagen stroom
Mocht de zon niet schijnen, dan kan Ta’u het nog drie volle dagen uithouden met de energie die is opgeslagen. Al lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat dit op Ta’u drie dagen achter elkaar zou gebeuren. Met dit ‘experiment’ op eiland Ta’u laten Tesla en SolarCity zien wat ze kunnen doen en wat ze voor het milieu kunnen betekenen. De switch van dieselgeneratoren naar volledige zonne-energie duurde ongeveer een jaar maar heeft op de lange termijn natuurlijk veel voordelen. De milieuvervuiling wordt flink teruggebracht en uiteindelijk moet het ook financiële voordelen genereren door geld te besparen. Daarnaast is het ook nog eens een hele betrouwbare energiebron. Ta’u is een ideale test case omdat de zon hier altijd schijnt. De mensen die hier wonen hebben ook niet zo veel energie nodig. Zo hebben de huizen hier dankzij het klimaat geen nood aan verwarming. Voor het een complete stad in Noord-Europa zou je dus veel meer energie nodig hebben. Maar dat maakt voor Tesla en SolarCity niet uit: zij hebben laten zien wat ze kunnen doen en kunnen uit dit voorbeeld weer leren om hun doelen te verwezenlijken op andere plekken van deze aarde. [media-credit name=”KEVORK DJANSEZIAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP” link=”KEVORK DJANSEZIAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP” align=”aligncenter” width=”848″][/media-credit]
De auteur Marloes de Hooge is Founder van Travelvalley.nl