Waarom de verkiezing van Trump een godsgeschenk is voor Deutsche Bank

‘Veel is geschreven over Donald Trumps vermeende banden met Rusland, maar wat met Duitsland?’, vraagt Jan Dams zich af in de Duitse krant Die Welt.

Duitslands grootste financiële instelling, de Deutsche Bank, is tot over haar oren geïnvesteerd in Trumps vastgoedimperium  en heeft alle reden om zijn verkiezing toe te juichen.

Deutsche Bank leende Trump sinds 1998 zo’n 2,5 miljard dollar

Vele banken weigeren de vastgoedmagnaat nog geld te lenen vanwege zijn veelvuldige faillissementen en financiële problemen, maar Deutsche Bank bleef hem altijd trouw en leende hem sinds 1998 zo’n 2,5 miljard dollar.

364 miljoen dollar van dat bedrag werden de voorbije jaren geïnvesteerd in de Trump Doral Golf Club in Miami en in Trump Hotels in Chicago en Washington.

Amerika wil 14 miljard dollar van de Deutsche Bank

Nu komt het: al deze leningen moeten tegen 2024 worden terugbetaald maar kunnen worden heronderhandeld en net daar speelt het nu door Trump geleide ministerie van Justitie een rol. De regering Obama heeft namelijk een claim van 14 miljard dollar lopen tegen Deutsche Bank. De zaak draait rond het verstrekken van foute hypotheekleningen die uiteindelijk de financiële crisis van 2008 zouden versnellen.

Verder was de bank begin dit jaar wereldwijd verwikkeld in zo’n 6.000 rechtszaken. De meeste daarvan gaan over gesjoemel met rentetarieven en het manipuleren van wisselkoersen. 

Volgens een risicorapport van het Zwitserse centrum voor risicomanagement in Lausanne, was Deutsche Bank eind 2014 veruit de meest riskante bank in de eurozone, met een risico op default van 75,4 miljard euro. Dat heeft alles te maken met de zeer grote ‘leverage’ van de bank. Als gevolg moest het aandeel Deutsche Bank het voorbije jaar 40% van zijn waarde inleveren.

Wachten op een schikking met president Trump?

Het Department of Justice (DoJ) onderhandelt al een tijd met de Deutsche Bank over een mogelijke schikking. Maar alles wijst er op dat de bank die onderhandelingen nu zal trachten te rekken tot Trump aan de macht is, om dan een betere deal uit de wacht te slepen.

Dat betekent volgens de Amerikaanse financiële analist David Dayen dat Deutsche Bank wel degelijk invloed kan uitoefenen op de volgende Amerikaanse president.

Vraag is of Trump zijn zakelijke belangen op die van zijn land zal laten primeren?

[media-credit name=”Spencer Platt/Getty Images/AFP” align=”aligncenter” width=”1024″]SAN DIEGO, CA - MAY 27: Republican presidential candidate Donald Trump signs autographs after speaking at a rally in San Diego on May 27, 2016 in San Diego, California. Trump is on a Western campaign trip which saw stops in North Dakota and Montana yesterday and two more in California today. Spencer Platt/Getty Images/AFP[/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20