De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een vrijdag gepubliceerd interview met de Duitse krant Der Spiegel gezegd dat hij klokkenluider Edward Snowden onmogelijk een pardon kan verlenen ‘omdat deze laatste nog niet door een rechtbank is berecht’. Pas wanneer Snowden zich voor de gerechtelijke autoriteiten aanbiedt kan over zoiets worden nagedacht, aldus de in januari afzwaaiende president.
Edward Snowden is een voormalig medewerker van de CIA en systeembeheerder van het bedrijf Booz Allen Hamilton, die voor de Amerikaanse afluisterdienst NSA werkte. In juni 2013 overhandigde hij aan enkele journalisten een grote hoeveelheid geheime documenten over spionageactiviteiten door de NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ.
Na het uitbreken van de ‘zaak Snowden’ vluchtte hij naar Hong Kong om uiteindelijk asiel te krijgen in Rusland, waar hij nog steeds op een geheim adres verblijft. In september vroeg Edward Snowden zelf aan president Obama om hem gratie te verlenen voordat deze laatste in januari het Witte Huis verlaat. Obama lijkt dat niet van plan te zijn:
De manier waarop Snowden handelde was niet conform
‘Ik denk dat Snowden een aantal legale bekommernissen aan het licht heeft gebracht. De manier waarop hij dat heeft gedaan is niet conform de procedures en gebruiken van onze veiligheidsdiensten.’
Het was de eerste keer dat Obama zich in het openbaar over de situatie van Edward Snowden uitsprak, sinds in september een campagne in het leven werd geroepen om de voormalige NSA-contractant gratie te verlenen.
[media-credit name=”AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]
Flauw excuus
Obama’s bezwaren maken weinig indruk. Noa Yachot, die de ‘Pardon Snowden–campagne leidt, maakte brandhout van de redenering van de president en merkte op dat andere presidenten en ook Obama zelf individuen gratie hebben verleend die nooit voor een rechtbank hebben gestaan.
Nixon en Vietnam
Zo was er het omstreden presidentiële pardon ( A ‘full, free and absolute” pardon for any crimes he committed while in office’) van Gerald Ford voor zijn voorganger Richard Nixon, vanwege diens rol in de Watergate-affaire en dat amper 30 dagen nadat Nixon op 8 augustus 1974 het Witte Huis langs de achterdeur had moeten verlaten.
Verder zijn er de duizenden jongeren die van president Jimmy Carter gratie kregen nadat ze zich hadden onttrokken aan de plicht om in Vietnam te gaan vechten.
Trumps pas benoemde CIA-directeur wil de doodstraf voor Edward Snowden
Indien Obama de zaak Snowden laat voor wat ze is, moet de klokkenluider naar alle waarschijnlijkheid niet rekenen op gratie vanwege de nieuwe president Donald Trump. Mike Pompeo, de man die door Trump werd aangeduid om de CIA te gaan leiden, noemde Snowden eerder ‘een verrader’ en vindt dat ‘hij moet worden geëxecuteerd’. Als hij voor een rechtbank komt riskeert Snowden in het beste geval 30 jaar cel.