Een wetsvoorstel dat wordt gesteund door premier Benjamin Nethanyahu moet de Israëlische regering de mogelijkheid geven om het gebruik van luidsprekers bij moskeeën en andere gebedsplaatsen in het ganse land te verbieden.
De ‘Azan’, de islamitische oproep tot het gebed, galmt vijf keer per dag door de luidsprekers en de eerste daarvan klinkt al lang voor de dageraad.
Volgens een imam in de stad Lod, waar Arabieren en joden samenwonen, ‘is de ‘Azan’ een symbool van de islam, dat al 1426 jaar bestaat. De oproep tot gebed zou niemand moeten storen, mochten we van het extremisme afraken.’
Zowat 20% van de Israëlische bevolking is Arabier, maar in sommige steden zijn het er veel meer.
‘Azan stoort wel degelijk’
In Lod bijvoorbeeld, een stad in de omgeving van de luchthaven Ben Gurion. ‘Die Azan stoort wel degelijk,’ zegt Yair Revivo, de lokale burgemeester. Hij heeft plannen om telkens de Azan klinkt, als tegengeluid de ‘Shema’ te laten horen, het centrale gebed in het ochtend- en avondgebed van het jodendom, dat begint met de woorden ‘Hoor Israël’. De tekst is afkomstig uit de Thora.
De voorgestelde maatregel onderlijnt volgens velen de toegenomen spanningen, in anticipatie van wat het presidentschap van Donald Trump voor de regio zal betekenen.
Ahmad Tibi, een Arabisch lid van de Knesset, het Israëlische parlement, noemt het plan onaanvaardbaar. ‘Indien de wet wordt goedgekeurd, zal ik de Arabieren in Israël vragen te revolteren,’ zei hij op de Libanese televisie. ‘Moslims moeten de moskeeën verdedigen en de oproep tot gebed verdedigen.’
Opmerkelijk genoeg kan het voorstel ook op tegenkanting van de ultra-orthodoxe gemeenschap in Israël rekenen, want onder de maatregel zou dan ook de aankondiging van de sjabbat kunnen vallen.
De ‘Azan’ in Europa
In sommige Europese landen, waaronder Zweden, is het gebruik van de ‘Azan’ al ingeburgerd.
In 2013 berichtte het Nederlandse televisieprogramma Netwerk dat er tenminste tien plaatsen in Nederland zijn waar moskeeën staan die oproepen voor het vrijdagmiddaggebed. In Deventer zijn er zelfs dagelijkse oproepen.
In België trok de moskeevereniging van Beringen begin 2010 zelf de aanvraag voor soortgelijke toelating in, nadat het negatieve reacties regende, ‘niet enkel uit de hoek van het Vlaams Belang Beringen, maar ook van inwoners.’