Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Charles Michel sluit rij van 10 best betaalde politici ter wereld

Logo Business AM

15/11/2016 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De Belgische premier Charles Michel (MR) sluit de rij van de 10 best betaalde politici wereldwijd. Dat blijkt uit een lijst die werd samengesteld door de nieuwssite24/7WallSt.

Michel verdient 291.000 euro per jaar en moet daarmee nipt zijn Duitse collega Angela Merkel laten voorgaan. De Duitse bondskanselier verdient 298.000 euro per jaar. Ook Xavier Bettel, de premier van Luxemburg, staat op de lijst. Met een jaarloon van 311.000 euro rangschikt hij op plaats zeven, net voor de Canadese premier Justin Trudeau, die 308.000 euro per jaar opstrijkt.

And the winner is… Lee Hsien Loong

De best betaalde politicus ter wereld is de premier van Singapore, Lee Hsien Loong. Die heeft amper concurrentie want de volgende op de lijst, Leung Chun-ying van Hong Kong, verdient amper een derde van dat bedrag, 703.000 euro om precies te zijn.

De Amerikaanse president Barack Obama mocht de voorbije jaren telkens een loon van 488.000 euro incasseren. Zijn opvolger ‘president-elect’ en miljardair Donald Trump heeft al afstand gedaan van dat loon en zegt genoegen te zullen nemen met ‘een symbolische dollar’.

De top-10 ziet er als volgt uit:

1 “” Lee Hsien Loong, Singapore, 2,14 miljoen euro

2 “” Leung Chun-ying, Hong Kong, 703.000 euro

3 “” Johann N. Schneider-Ammann, Zwitserland, 561.000 euro

4 “” Barack Obama, Verenigde Staten, 488.000 euro

5 “” Malcolm Turnbull, Australië, 483.000 euro

6 “” Werner Faymann, Oostenrijk, 418.000 euro

7 “” Xavier Bettel, Luxemburg, 311.000 euro

8 “” Justin Trudeau, Canada, 308.000 euro

9 “” Angela Merkel, Duitsland, 298.000 euro

10 “” Charles Michel, België, 291.000 euro

De lijst omvat enkel politici. Leiders van absolute of representatieve koningshuizen zijn er niet in opgenomen. Verder wordt voorbehoud gemaakt bij de vermelde bedragen, omdat politici nog tal van voordelen genieten op vlak van terugbetaling van kosten, woonvoorziening, pensioenvoordelen en commerciële voordelen eens ze hun ambt opgeven.

Zo kon dinsdag worden vernomen dat ex-premier David Cameron 120.000 Britse pond kreeg toegestopt voor een voordracht van een uur bij Blackstone Properties in New York. Dat is bijna zo veel als Camerons inkomen toen hij nog minister was en hij een jaarloon van 140.000 pond (161.000 euro) kreeg uitbetaald.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO