Midden-Oosterse investeerders hebben in het dorp Tarcin, op amper 8 km van de Bosnische hoofdstad Sarajevo, een exclusief en luxueus domein met 160 woningen neergezet.
De woningen worden enkel in Koeweit te koop aangeboden voor 150.000 euro en worden gepromoot onder het motto dat Bosnië een moslimland is, ‘door Allah van een prachtige natuur voorzien’. (Bosnië is een seculiere staat, waarin de grondwet het recht op vrijheid van godsdienst garandeert. 40% van de Bosniërs zijn moslims, de overige zijn overwegend orthodox christelijk (31%) en katholiek (15%).)
De bouwpromotoren hebben nu aangekondigd de omvang van deze Arabische enclave in Europa te willen verdubbelen.
Arabisch als voertaal en geen plaats voor Bosniërs
In het dorp geldt het Arabisch als voertaal en lokale bewoners mogen het domein enkel betreden om er als poetshulp of huispersoneel aan de slag te gaan.
De woningen worden van de buitenwereld afgeschermd door hekken, muren en mits zware beveiliging. Ze worden bewoond door de echtgenotes van rijke zakenlui, die met de lokale bevolking niets te maken willen hebben.
‘Ze hebben hun eigen tradities inzake kleding, gedrag en gebed en willen niet door anderen worden nagestaard,’ citeert de Britse Daily Mail een lokale inwoner.
Volgens de dorpelingen is het onwettelijk voor buitenlandse mogendheden om delen van het land op te kopen en lokale inwoners de toegang tot de plek te verbieden. In een aantal lokale zaken zijn al flyers te vinden waarop vrouwen in boerka staan afgebeeld en het opschrift ‘Vertrek’.
Bosnië en de lange weg tot de EU
Bosnië probeert zich al jaren aan te sluiten bij de EU, maar dat is tot dusverre nog niet gelukt. In september werd toch beslist de onderhandelingen daarover op te starten. De Europese Commissie inventariseert nu welke hervormingen Bosnië nog moet doorvoeren om lid te worden. Vooral het geruzie tussen de Bosnische, Servische en Kroatische bevolkingsgroepen in het land staat toetreding in de weg. Het land heeft met 40% een van de hoogste werkloosheidscijfers van heel Europa.
