Volgens de Russische televisie is de 3de Wereldoorlog al begonnen

Sinds voormalig Russisch president Mikael Gorbachev vorige week verklaarde dat de wereld steeds dichter bij de ‘rode zone’ komt en ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier de escalatie tussen de Verenigde Staten en Rusland ‘gevaarlijker’ acht dan tijdens de Koude Oorlog, wordt in de Russische pers nu voortdurend gewag gemaakt van een 3de Wereldoorlog.

Beide landen onderbraken op 3 oktober de onderhandelingen over Syrië. Sinds dan verschijnen in de Russische media voortdurend berichten die op een derde globaal conflict wijzen.

Zo kan volgens het Franse persbureau AFP op de belangrijkste Russische staatszender worden vernomen dat de ‘Russische luchtverdediging in Syrië Amerikaanse vliegtuigen zal neerhalen’, terwijl op de radio sprake is van ‘grote militaire verdedigingsoefeningen waarbij een week lang 40 miljoen Russen zullen worden gemobiliseerd.’

Nucleaire schuilplaatsen in Moskou zijn klaar

Rossia 24 – de Russische tegenhanger van CNN, die 24 uur op 24 uitzendt – zendt een reportage uit over het in gereedheid brengen van nucleaire schuilplaatsen in Moskou. 

In Sint-Petersburg weet de nieuwswebsite Fontanka dat de plaatselijke gouverneur het brood wil gaan rantsoeneren met het oog op de komende oorlog, ondanks dat de overheid bevestigt dat ze gewoon de prijs van bloem wil stabiliseren.

De Russische krant Gazeta.ru tenslotte publiceerde eerder deze week een opiniestuk waarin politicoloog Gueorgui Bovt schrijft dat ‘het huidige Rusland meer dan klaar is – en dan vooral psychologisch – voor een nieuwe spiraal van confrontatie met het Westen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20