‘Een nationalisering op Europese schaal waarvan de naam niet mag worden uitgesproken’

Nadat het aandeel Deutsche Bank na de opening van de Europese beurzen vrijdag snel 9% lager dook, wist het de dag alsnog af te sluiten met een winst van ruim 6%, die zich nabeurs uitbreidde tot meer dan 15%.

De ommekeer werd ingeluid door een persbericht van het AFP, waarin stond te lezen dat de bank en het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DoJ) dichtbij een akkoord zouden zijn over een schikking inzake het sjoemelen met hypotheekleningen. In plaats van 14 miljard dollar zou de Deutsche Bank een boete van ‘maar’ 5,4 miljard dollar moeten betalen.

20160930_db_lol

De bank en haar klanten riskeren niets, de aandeelhouders daarentegen…

Op zijn blog Monfinancier.com schrijft de Franse zakenbankier Marc Fiorentino dat de bank, noch de klanten wat dan ook riskeren:

Nooit zal de Europese Centrale Bank, noch de Duitse regering, deze Duitse pijler laten vallen. Het zijn de aandeelhouders die de gebroken potten zullen betalen, via een reddingsoperatie waarbij hun aandelen massaal zullen verwateren.

De Deutsche Bank is al jaren op de dool en zal – zelfs indien ze nieuw kapitaal ter beschikking krijgt – over haar business model moeten nadenken. Ook een fusie met een andere Duitse of Europese bank behoort tot de mogelijkheden.

Een nationalisering op Europese schaal waarvan de naam niet mag worden uitgesproken

Maar de Europese banken bevinden zich op een kruispunt. Door de nieuwe reguleringen zijn ze een groot gedeelte van de winsten die ze op hun tradingactiviteiten maakten kwijtgespeeld. Op het vlak van hun zakenbankactiviteiten worden ze door Amerikaanse banken gewoon verpletterd.

Zelfs indien de kleine rekeninghouders vandaag met kosten worden gebombardeerd, dan nog kunnen ze amper winst maken. De marges staan onder druk vanwege de negatieve rentevoeten.

Maar geen enkele bank zal failliet gaan. En met reden:

De Europese banken zijn al lang geen privé-banken meer. Het zijn banken wiens bestaan rust op de Europese Centrale Bank en de Europese staten. Een nationalisering op Europese schaal waarvan de naam niet mag worden uitgesproken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20