Na maanden van onderhandelen en drie afgeslagen voorstellen heeft de Duitse chemiereus Bayer woensdag eindelijk de overname van het Amerikaanse Monsanto aangekondigd.
De Duitsers leggen daarvoor 66 miljard dollar op tafel (59 miljard euro). Monsanto zit al een tijd in moeilijke papieren vanwege de daling van de grondstoffenprijzen en moest eerder dit jaar nog aankondigen 16% van zijn personeelsbestand te zullen ontslaan tegen 2018.
Bayer-Monsanto krijgt de controle over wat in ons bord komt te liggen
De impact van deze overname krijgt gigantische gevolgen voor de landbouw. Samen krijgt de combinatie Bayer-Monsanto ruim 29% van de markt voor zaden in handen (Monsanto) en 24% van de markt voor pesticides (Bayer).
Wat we in de grond steken enerzijds en hoe we het best kunnen laten groeien anderzijds, of min of meer de controle over wat er in ons bord komt te liggen.
De overname moet nog worden goedgekeurd door de concurrentiewaakhond, maar Bayer (op de foto CEO Werner Baumann) lijkt zeker van zijn stuk: als de deal niet doorgaat krijgen de Amerikanen een schadevergoeding van 2 miljard dollar toegestopt.
NGO’s en co
Verschillende ngo’s en belangengroeperingen zijn niet te spreken over de fusie. In juni had Pat Mooney van het Canadese ETC nog gesteld dat ‘geen enkele landbouwer zich kan vinden in het feit dat zo vele productiefactoren in handen zijn van zo weinig verschillende bedrijven.’ ETC waakt over de impact van technologie op de biodiversiteit en de landbouw.