De Islamicity Index 2015 is uit… en Nederland staat op nummer 1

Drie economen van moslim-origine: Hossein Askari, Hossein Mohammadkhan en Liza Mydin, stellen jaarlijks de Islamicity Index op, een rangschikking waarin wordt gemeten in welke mate landen zich houden aan wat het trio ‘de belangrijkste islamitische waarden’ noemt. 

Er wordt rekening gehouden met waarden als rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, gelijke kansen voor iedereen, eerlijkheid, rechtvaardig leiderschap (good governance) en duurzaamheid.

De drie nemen als basis de Koran zelf en niet de interpretaties van die Koran door moslimleiders, politici, media, geestelijken of extremisten, want die hebben volgens het trio immers alle ‘een eigen agenda’.

Daarna berekenen ze in hoeverre landen zich houden aan deze waarden. Zo wordt gekeken naar de regelgeving op het gebied van economie, sociaal beleid (hoe goed zorgt een land voor zijn armen?), mensenrechten en politiek. 

Nergens zo dicht bij de ware Koran als in… Nederland

West-Europese landen scoren best. In de rangschikking 2015 komt Nederland zelfs als absolute nummer 1 uit de bus, voor Zweden en Zwitserland. België rangschikt op een zestiende plaats. Zelfs Israël, de absolute aartsvijand van de Arabische wereld, noteert met een 27ste plaats nog altijd een pak hoger dan Qatar, het eerste moslimland in de rangschikking, dat op plaats 39 staat. De meeste moslimlanden scoren erg slecht, met een gemiddelde 115de plaats als resultaat.

‘Niet verwonderlijk,’ schrijven de auteurs:

‘In de meeste moslimlanden hebben moslims weinig te vertellen; genieten ze weinig vrijheid en is het hen verboden de Koran in vraag te stellen. Hun heersers en geestelijken hebben dat in hun plaats gedaan en stellen dat twijfels die ze nog zouden kunnen hebben het gevolg zijn van foute informatie of niet eens een discussie waard zijn. De kloof tussen de Koran en zijn praktische invulling door radicalen, opportunisten en terroristen heeft de godsdienst vervormd, de mensheid verdeeld en moslims opgezet tegen moslims, tegen christenen en tegen joden. Zo wordt de broederschap die de kern van alle religies van het boek vormt totaal vernietigd.’

[media-credit name=”© Islamicity Index” align=”aligncenter” width=”1024″]screenshot-2016-09-14-10-44-34[/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20