Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Wereldrecords breken in de sport wordt snel iets uit het verleden

Logo Business AM

13/09/2016 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Atleten botsen stilaan tegen de grenzen van de menselijke capaciteiten aan. In de volgende jaren zullen dan ook steeds minder wereldrecords worden gebroken. 

Dat blijkt uit een reeks studies, waaruit de Franse krant Les Echos citeert

In 2027 zal in de helft van alle sportieve disciplines 99,95% van het theoretische maximum zijn bereikt, in 2068 zal dat voor ongeveer alle disciplines het geval zijn.

Het wordt van nu af aan steeds minder

Het Franse Irmes (Institut de recherche biomédicale et d’épidémiologie du sport) bestudeerde tussen 2008 en 2015 telkens 150 olympische competities (kwantificeerbare welteverstaan: atletiek en zwemmen bijvoorbeeld, niet boksen of turnen) en de 10 beste jaarprestaties. Het verdict is onverbiddelijk: over welke sport het ook gaat, de prestaties hebben de fase bereikt waarin de progressie gaat vertragen, lees de neerwaartse curve is ingezet.

Tijdens de voorbije Olympische Spelen in Rio werden in totaal 19 wereldrecords verbeterd; in Londen waren er dat nog 25 geweest.

Zo berekende de universiteit van Tilburg in Nederland dat een atleet nooit of te nimmer de 100 meter sneller zal kunnen lopen dan in 9,36 seconden. Het huidige wereldrecord staat met 9,58 seconden op naam van Usain Bolt.

Doping

Enkel wijzigingen in het reglement kunnen de wedloop naar records nieuw leven inblazen: in het zwemmen zou men bijvoorbeeld zwempakken in polyurethaan kunnen toelaten. Iets wat in 2008 een tijd lang het geval was, met sterk verbeterde tijden. Eens de zwempakken opnieuw werden verboden daalde het aantal records opnieuw.

Ook het toelaten van een gecontroleerde vorm van doping – door middel van bijvoorbeeld genetische manipulatie – zou het aantal wereldrecords gevoelig kunnen doen stijgen, concluderen de auteurs.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO