111 mensen in België onder constante politiesurveillance

111 mensen in België onder constante politiesurveillance
Le Premier ministre Alexander De Croo & le ministre de la Justice Vincent Van Quickenborne (tous deux Open Vld) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA/AFP via Getty Images

Maar liefst 111 mensen in ons land, waaronder vooraanstaande politici, maar ook rechters en magistraten, krijgen constante politiebescherming. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Crisiscentrum waarover La Dernière Heure bericht.

De cijfers: 111 dossiers lopen nog, zo laat het Nationaal Crisiscentrum weten.

  • Afgelopen jaar werden 41 nieuwe dossiers geopend. Het jaar voordien ging het om 65 cases, in 2021 om 81. Een deel van die dossiers werd ondertussen dus al afgesloten, en de beveiligde personen werden als ‘veilig’ genoeg gezien om de bewaking op te heffen.

SKY ECC

Het voornaamste dossier: Sky ECC heeft zijn weerslag op parket en politiek.

  • Zowel premier Alexander De Croo, vicepremier en minister van Justitie Vincent van Quickenborne (beiden Open Vld) en Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken voor cd&v, krijgen de klok rond bewaking. Dat gebeurt in de context van het Sky ECC-drugsdossier.
  • Bijna 2 jaar geleden slaagden politie en parket erin de chatapp Sky ECC te kraken. Die app maakt gebruik van geavanceerde encryptie, wat de applicatie bijzonder interessant maakt voor criminelen. Alleen, door Sky ECC te kraken, waren politie en parket plots in bezit van miljarden versleutelde berichten, die goed van pas kwamen in de strijd tegen georganiseerde misdaad.
  • De afgelopen twee jaar verrichtten de betrokken diensten meer dan tweehonderd huiszoekingen, staan bijna 3.000 mensen op de verdachtenlijst, en werden al zo’n 350 rechtszaken afgerond. 110 miljoen euro aan crimineel geld werd in beslag genomen.
  • Alleen, het dossier heeft ook zijn gevolgen voor gerecht en politiek: de bevoegde ministers krijgen sindsdien politiebewaking, net zoals magistraten, rechters en advocaten.

Opgemerkt: Bij Van Quickenborne werd de dreiging het meest reëel. Hij moest een tijdje onderduiken uit vrees voor ontvoering.

  • In september vorig jaar liep bij het gerecht een tip binnen, dat men van plan was Van Quickenborne te ontvoeren. Een politiepatrouille slaagde er later die dag in een actie van criminelen in de straat van de minister te verijdelen. Een wagen werd achtergelaten, met daarin plastieken handboeien, benzine en een zwaar vuurwapen. De minister moest enkele dagen in een safehouse verblijven.

Daarnaast: Ook een Brusselse en Waalse minister krijgen bewaking.

  • Maandag raakte bekend dat Elke Van den Brandt (Groen), in Brussel bevoegd voor Mobiliteit, ook politiebescherming geniet. Nadat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in januari 2021 de zone 30 invoerde, krijgt Van den Brandt forse bedreigingen via sociale media. De politie oordeelde op basis daarvan dat beveiliging toch wenselijk is.
  • Ook Philippe Henry, de Waalse minister van Klimaat, Energie en Mobiliteit voor Ecolo, krijgt bewaking. In juli vorig jaar kreeg de minister een dreigbrief, die te maken had met Henry’s verkeershervorming. Hij wil de taks voor zwaardere auto’s fors de hoogte in duwen, tot zelfs enkele duizenden euro’s. Henry krijgt heel wat weerstand, omdat hij met de regel ook heel wat ‘gewone mensen’ met bestelwagens of stationwagens dreigt te raken.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.