11 fascinerende feiten over de Russen

83% procent van de Russen zegt zich in het beleid van zijn president Vladimir Poetin te kunnen vinden, een aantal dat na de Winterspelen in Sotsji nog verder is gestegen met de annexatie van de Krim en de crisis in Oekraïne.

Westerlingen zouden zich kunnen afvragen waarom de Russen iemand als Poetin, die stilaan een internationale paria is geworden, steunen.

Aan de hand van cijfers van de Wereldvoedselorganisatie en andere organisaties en gegevens uit internationale peilingen en enquêtes, probeerde Business Insider zich een idee te vormen over het referentiekader van de meerderheid van de 114 miljoen Russen.

1. De gemiddelde Rus consumeert 15 liter pure alcohol per jaar, veel meer dan de 9 liter die een gemiddelde Amerikaan consumeert. Alcoholverslaving is één van de oorzaken van het verontrustend hoge sterftecijfer onder Russische mannen, wiens levensverwachting amper 59 jaar is. Zo zou meer dan 50% van alle kinderen in een gemiddeld Russisch weeshuis lijden aan het foetaal alcoholsyndroom, dat wordt veroorzaakt door een overdreven opname van alcohol tijdens de zwangerschap.

2. 56% van de Russen is ontevreden over de drinkwaterkwaliteit in het land, het slechtste percentage van alle OESO-landen.

 

3. 60% van de Russen denkt dat hun land de juiste richting uitgaat.

 

4. 60% van de Russische mannen rookt.

 

5. 63% van de Russen zegt dat hun gezondheid niet goed is, dat is het hoogste percentage van alle zelf gerapporteerde gezondheidsproblemen in de OECD.

6. 65% van de Russen – een record – is tevreden met hun vrijheid om te kiezen wat ze doen met hun leven. Ter vergelijking, 79% van de Amerikanen zegt hetzelfde, maar dat percentage is vandaag 12 punten lager dan in 2006.

7. 67% van de Russen is bang voor de politie en de ordehandhaving.

 

 

8. 69% van de Russen gelooft dat de VS één van de vijf grootste vijanden van Rusland is.

9. 74% van de Russen woont in steden, die geconcentreerd zijn in het zuidwesten. Veel van het gigantische land, dat 9 tijdzones telt, is laag- of onbevolkt.

 

10. 76% van de Russen gelooft dat media, die gecontroleerd wordt door de staat, betrouwbaar is wanneer ze informatie opzoeken over Oekraïne.

 

 

11. 83% van de Russen kunnen zich vinden in Poetin als president. De nationale regering moet het met ‘slechts’ 64% stellen.