Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

11.000 wetenschappers schrijven dat we met te veel mensen op aarde zijn

Logo Business AM

05/11/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Meer dan 11.000 wetenschappers uit 153 landen schrijven in een gezamenlijke verklaring dat de mensheid “nooit eerder gezien lijden” wacht indien er geen ingrijpende maatregelen komen tegen de klimaatcrisis.  Hoewel het ons niet ontbreekt aan waarschuwingen over de gevolgen van de klimaatverandering gaat het over een significante verklaring vanwege de data die er in worden vermeld.

De wetenschappers pleiten voor grootschalige veranderingen in de manier waarop de samenleving functioneert en omgaat met natuurlijke ecosystemen.

In hun verklaring schrijven de wetenschappers dat de klimaatverandering zich sneller ontwikkelt dan ze verwacht hadden. “Het is ernstiger dan we dachten en het bedreigt naast de natuurlijke ecosystemen ook het lot van de mensheid.”

De verklaring staat in het wetenschappelijk tijdschrift BioScience en valt samen met het 40-jarig jubileum van de eerste globale klimaatconferentie, die in 1979 in Genève werd georganiseerd. Bij hun verklaring publiceren de wetenschappers een reeks grafieken die aan duidelijkheid weinig te wensen overlaat.

Een verwoestend beeld van de staat van de planeet

Wie de grafieken bestudeert, ontdekt een verwoestend beeld van onze planetaire gezondheid. De vleesconsumptie, broeikasgasemissies, smeltend ijs, het niveau van de zeespiegel en extreme weersomstandigheden tekenen een grimmig portret van 40 jaar verspilde kansen.

Dringend inperken van de bevolkingsgroei

Volgens de wetenschappers moet we ook dringend werk maken van het inperken van de bevolkingsgroei. Die “wordt best gestabiliseerd – en gereduceerd – binnen een kader dat de sociale integriteit waarborgt,” schrijven ze.

Verder pleiten ze voor de inperking van het gebruik van fossiele brandstoffen en van de ontbossing. Ook eten we best veel minder vlees en maken we idealiter snel een einde aan de ongecontroleerde groei van het vliegverkeer.

Het initiatief voor de verklaring komt van William J. Ripple, die ecologie doceert aan de universiteit van Oregon.  Die nam het initiatief naar eigen zeggen vanwege de toename in extreme weersomstandigheden. Volgens de wetenschappers maken we best snel werk van een monitorsysteem dat veel meer bijhoudt dan de CO2-uitstoot of temperatuurstijgingen. Volgens hen is er ook een duidelijke link tussen de klimaatcrisis en overconsumptie.

Er valt in de verklaring ook wat goed nieuws te rapen. Zo is op vlak van geboortebeperking veel vooruitgang gemaakt. De wetenschappers verheugen zich ook over de groei van wind- en zonne-energie. Tenslotte wordt het  Amazonewoud steeds beter beschermd, een tendens die recent opnieuw tot een einde kwam, schrijven ze.

Concrete maatregelen

Van de volgende concrete maatregelen maken we volgens de meer dan 11.000 wetenschappers best dringend werk:

  • Een efficiënter gebruik van energie en het invoeren van CO2-belasting om het gebruik van fossiele brandstoffen te ontmoedigen.
  • Het stabiliseren van de wereldbevolking door ethische maatregelen, waaronder beter en langer onderwijs voor meisjes.
  • Een verbod op de vernietiging van bossen die CO2 absorberen.
  • Een aangepast plantaardig dieet, door een vermindering van de vleesconsumptie en van voedselverspilling.
  • De ontkoppeling van economische doelen aan de groei van het bbp

Het rapport komt er daags nadat de Amerikaanse president Donald Trump de procedure heeft ingezet om zijn land formeel uit de klimaatovereenkomst van Parijs te halen.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO