Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

30 grootste Duitse bedrijven hebben samen exact 54 vluchtelingen in dienst

Logo Business AM

14/08/2016 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft toplui van een aantal van ’s lands grootste bedrijven uitgenodigd op een topontmoeting die op 14 september wordt georganiseerd. Het doel is om deze bedrijfsleiders er van te overtuigen meer vluchtelingen aan te werven.

Duitsland nam vorig jaar meer dan 1 miljoen vluchtelingen op, veelal uit Syrië, Afghanistan en Irak. De regering wil deze mensen nu aan het werk krijgen om ze minder afhankelijk te maken van sociale uitkeringen. Duitsland kampt ook met een dreigend demografisch deficit vanwege de vergrijzing.

Merkel zal er op aandringen de vluchtelingen meer stages aan te bieden, schrijft de Bild Zeitung. Grote bedrijven hebben de voorbije maanden al vaak kritiek gekregen omdat dit te weinig gebeurt.

Weinig of geen opleiding, spreken geen Duits

Maar volgens de bedrijven spreken de nieuwelingen amper Duits en hebben ze weinig of geen opleiding gevolgd die in het bedrijfsleven iets kan betekenen.

“Ons waren Syrische artsen en ingenieurs beloofd, maar nu blijkt dat gekwalificeerde vluchtelingen een kleine minderheid vormen,” aldus een werkgever. Meer dan de helft van de vluchtelingen zijn jonger dan 25 en het duurt 5 jaar vooraleer ze op de arbeidsmarkt geïntegreerd zijn.

De werkgevers blijven in een aantal kansen geloven, maar stellen nu wel voorwaarden. Zo willen ze dat de Duitse overheid financieel tussenkomt om stages te financieren.

Nieuwe integratiewet

Door een nieuwe integratiewet in Duitsland mogen asielzoekers sinds vorig weekeinde werken voor een loon van 64 euro per maand. Als onderdeel van een integratiecursus moeten ze verplicht Duits leren. Wie zo’n cursus volgt kan het land niet worden uitgezet. De uitkering van 700 à 800 euro die de asielzoekers al ontvangen, mogen ze houden.  

De jobs die de asielzoekers zullen moeten uitvoeren worden ‘ééneurojobs’ genoemd en zijn veelal gemeenschapsjobs, zoals het onderhouden van een park of helpen in een grootkeuken. Ze worden momenteel al uitgeoefend door langdurig werkzoekenden.

Bedrijven als Siemens, Evonik, Opel, VW en RWE zullen op de top ook de resultaten bekendmaken van een reeks pilootprojecten waarbij vluchtelingen betrokken waren, schrijft Bild.

54 vluchtelingen

De Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef een maand geleden dat de 30 grootste beursgenoteerde Duitse bedrijven exact 54 vluchtelingen in dienst hadden, waarvan er ruim 50 aan de slag zijn bij pakjedienst Deutsche Post. Volgens vice-kanselier Sigmar Gabriel verbleken de inspanningen van deze economische grootmachten bij wat Duitse kmo’s hebben gedaan.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks