Australië schuift per 1 januari anderhalve meter op

De geografische coördinaten van Australië zijn niet juist. Geoscience Australia, het lokale agentschap dat belast is met de aardwetenschappen, heeft woensdag laten weten dat het de gegevens per 1 januari volgend jaar zal aanpassen.
Australië bevindt zich op een tectonische plaat die elk jaar 7 centimeter naar het noorden opschuift. Omdat de laatste aanpassing dateert van 1994 is het land ondertussen anderhalve meter van zijn echte positie afgeweken.

Zelfrijdende wagens

Dat heeft gevolgen voor de technologie die gebruik maakt van de positionering per satelliet. Zelfrijdende wagens zouden daar in de toekomst de gevolgen van kunnen ondervinden.

‘De kost om deze situatie aan te passen is kleiner dan mochten we niets doen. Als een zelfrijdende wagen 1,5 meter naast zijn ware positie rijdt, zit hij in het andere rijvak,’ aldus Dan Jaksa van Geoscience Australia

Maar ook de landbouw, die gebruik maakt van gps-positionering, om de bodem te analyseren en het land te bemesten of pesticides te verspreiden, ondervindt negatieve gevolgen van het probleem.

2017 wordt 2020

Australië zal per 1 januari wijzigingen doorvoeren die het land nu al zullen positioneren op zijn reële ligging van 2020, jaar waarin het land vermoedt de eerste zelfrijdende wagens op de baan te hebben.

Australia moving

© Aerometrex
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20