62 Turkse schoolkinderen zitten vast wegens ‘hoogverraad’

62 Turkse families vragen de vrijlating van hun 14- tot 17-jarige kinderen nadat die vorige week werden aangehouden op verdenking van hoogverraad en deelname aan een staatsgreep.

Het gaat om kadetten van de prestigieuze Kuleli militaire school in Istanboel (foto onderaan). Volgens de ouders werden hun kinderen door de bevelhebbers binnen de school om de tuin geleid en werd hen daags voor de coup verteld dat ze hun vakantie moesten onderbreken om ‘een feest’ voor de nieuwe gezagvoerder van de school bij te wonen.

Eens op school gearriveerd werden de jongens met camouflagekledij en niet geladen wapens  in de straten van Istanboel gedropt en werden ze er van overtuigd dat ze  aan een militaire oefening deelnamen.

Poging tot staatsgreep

De 62 zitten nu vast in een jeugdgevangenis in Maltepe nabij Istanboel. De ouders willen dat de schoolleiding wordt vervolgd in plaats van hun kinderen, maar de kadetten worden volgens hun advocaten beschuldigd van poging tot staatsgreep.

‘Hoe kunnen deze kinderen nu bevelen in vraag stellen?,’ vraagt een van de ouders zich af tegenover het persagentschap Associated Press. “Een 13- of 14-jarige kan geen verrader zijn.” 

De ouders krijgen geen enkele informatie over het wel en wee van hun kinderen. De Turkse overheid geeft geen details vrij omtrent de berechting van de duizenden die sinds de poging tot staatsgreep vorige week zijn gearresteerd.

Kuleli Askeri Lisesi

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20