108 miljoen euro extra voor onderwijs

De onderwijsvakbonden willen dat de 108 miljoen euro, die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) opzij legt voor de 200.000 mensen die in de sector werken, integraal naar loonsverhogingen gaat. Maar de onderwijskoepels zijn het daar niet mee eens en eisen ook hun stuk van de taart.

108 miljoen euro, zoveel geld gaat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) besteden aan de loonsverhoging voor mensen in de onderwijssector. Dat werd gisteren vastgelegd tijdens de onderhandelingen voor een nieuw loonakkoord. Zo schrijven de kranten van De Persgroep en Het Mediahuis. Wie hoeveel krijgt, is nog niet zeker. Wel zal een groot deel hoe dan ook naar meer loon voor leraren gaan. De vakbonden willen dat het geld volledig naar de loonsverhoging gaat. Die zou 1,1 procent bedragen, net zoals eerder al in de privésector vastgelegd werd. De redenering van de bonden: als de regering het beroep van onderwijzer aantrekkelijker wil maken, hoort daar ook een hoger loon bij.

Vakbonden vs. onderwijskoepels

Toch eisen ook de onderwijskoepels hun deel op om de toestand van de schooldirecties te verbeteren. Crevits daarentegen wil zelf vooral dat er iets extra wordt gedaan voor startende leraars. Die schakelen nu na enkele jaren vaak over op een ander beroep. Vanaf volgend schooljaar wordt voor het loonakkoord al 10 miljoen euro uitgetrokken. In 2019 is dat al 30 miljoen en tegen 2020 108 miljoen euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20