‘Berlijn heeft het gehad met Juncker, Merkel zoekt een opvolger’

Angela Merkel heeft het helemaal gehad met EC-voorzitter Jean-Claude Juncker en gaat op zoek naar een vervanger. Dat schrijft de Sunday Times.

De krant citeert daarbij een Duits minister die Juncker verwijt ‘steeds opnieuw tegen het gemeenschappelijk belang te handelen, en in de nasleep van de ‘Brexit’ een aantal vernietigende reacties had:

“Dit is geen moment om institutionele spelletjes te spelen. De druk op hem om ontslag te nemen zal de komende maanden enkel toenemen. Merkel zal waarschijnlijk volgend jaar dit probleem moeten oplossen.”

Kort na de ‘Brexit’ hadden een aantal Centraal- en Oost-Europese EU-lidstaten Juncker al gevraagd ontslag te nemen. Onder hen Hongarije en Polen. 

Daags na de ‘Brexit’ zei Juncker dat de onderhandelingen die de Britten eerder dit jaar voerden over Europese hervormingen, ‘nu geheel van tafel zijn.’ Velen vrezen nu dat Juncker ‘helemaal geen hervormingen’ wil.

Junckers dronken strapatsen

Ook Junckers strapatsen bij officiële gelegenheden zijn een doorn in het oog van verschillende wereldleiders. Zo zou hij – tot grote woede van de Turkse president Erdogan – dronken zijn verschenen op een receptie ter gelegenheid van de laatste G-20 top.

De Sunday Times weet dat Juncker tijdens een diner in Brussel ter gelegenheid van het bezoek van de Chinese premier, Li Keqiang, ijsblokjes uit zijn gin-tonic in het rond begon te gooien. ‘Li bleef ‘als versteend’ achter’, aldus de krant.

Het magazine Politico had vorige maand nog een portret van Juncker gepubliceerd. Daarin stond te lezen dat Juncker zich liefst van al in zijn comfortzone verbergt en vaker niet in Brussel is dan wel.

De halftijdse voorzitter is EU-depressief

Politico had het over ‘de halftijdse EU-voorzitter’, die al 25 vierdagenweekends nam ““ kerstmis en de vakantiemaand augustus niet eens meegeteld -, en vaker geen afspraken heeft dan wel (gemiddeld 0,81 externe afspraken per dag).

‘Juncker is EU-depressief’, zeggen officials: ‘Hij luistert enkel naar mensen die zijn Euro-federalistische visie delen en beschouwt al de rest als populisten en buitenbeentjes.”

Een video die de ronde doet op sociale media en waarin hij de Hongaarse premier aanspreekt met ‘Dictator’ doet inderdaad vragen rijzen over het gedrag van de EC-voorzitter.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20