Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Berlijn heeft het gehad met Juncker, Merkel zoekt een opvolger’

Logo Business AM

04/07/2016 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Angela Merkel heeft het helemaal gehad met EC-voorzitter Jean-Claude Juncker en gaat op zoek naar een vervanger. Dat schrijft de Sunday Times.

De krant citeert daarbij een Duits minister die Juncker verwijt ‘steeds opnieuw tegen het gemeenschappelijk belang te handelen, en in de nasleep van de ‘Brexit’ een aantal vernietigende reacties had:

“Dit is geen moment om institutionele spelletjes te spelen. De druk op hem om ontslag te nemen zal de komende maanden enkel toenemen. Merkel zal waarschijnlijk volgend jaar dit probleem moeten oplossen.”

Kort na de ‘Brexit’ hadden een aantal Centraal- en Oost-Europese EU-lidstaten Juncker al gevraagd ontslag te nemen. Onder hen Hongarije en Polen. 

Daags na de ‘Brexit’ zei Juncker dat de onderhandelingen die de Britten eerder dit jaar voerden over Europese hervormingen, ‘nu geheel van tafel zijn.’ Velen vrezen nu dat Juncker ‘helemaal geen hervormingen’ wil.

Junckers dronken strapatsen

Ook Junckers strapatsen bij officiële gelegenheden zijn een doorn in het oog van verschillende wereldleiders. Zo zou hij – tot grote woede van de Turkse president Erdogan – dronken zijn verschenen op een receptie ter gelegenheid van de laatste G-20 top.

De Sunday Times weet dat Juncker tijdens een diner in Brussel ter gelegenheid van het bezoek van de Chinese premier, Li Keqiang, ijsblokjes uit zijn gin-tonic in het rond begon te gooien. ‘Li bleef ‘als versteend’ achter’, aldus de krant.

Het magazine Politico had vorige maand nog een portret van Juncker gepubliceerd. Daarin stond te lezen dat Juncker zich liefst van al in zijn comfortzone verbergt en vaker niet in Brussel is dan wel.

De halftijdse voorzitter is EU-depressief

Politico had het over ‘de halftijdse EU-voorzitter’, die al 25 vierdagenweekends nam ““ kerstmis en de vakantiemaand augustus niet eens meegeteld -, en vaker geen afspraken heeft dan wel (gemiddeld 0,81 externe afspraken per dag).

‘Juncker is EU-depressief’, zeggen officials: ‘Hij luistert enkel naar mensen die zijn Euro-federalistische visie delen en beschouwt al de rest als populisten en buitenbeentjes.”

Een video die de ronde doet op sociale media en waarin hij de Hongaarse premier aanspreekt met ‘Dictator’ doet inderdaad vragen rijzen over het gedrag van de EC-voorzitter.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton