Jong en vrouw, de nieuwe burgemeester van Rome

Rome heeft voor de eerste keer in de geschiedenis een vrouwelijke burgemeester. De amper 37-jarige Virginia Raggi van de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo haalt ruim 62 tot 68% van de stemmen, dat zijn er een pak meer dan Roberto Giachetti van de centrumlinkse democraten (Partito Democratico of PD) van premier Matteo Renzi.

Volgens de eerste uitslagen zou de PD enkel in Rome met zulke grote cijfers verliezen. Milaan zou wel standhouden, maar ook Turijn komt in handen van Grillo’s Movimento 5 Stelle.  Bologna en Napels blijven wel in centrumlinkse handen.

Movimento Cinque Stelle

Movimento Cinque Stelle (Vijfsterrenbeweging) werd amper 7 jaar geleden opgericht, is eurosceptisch, populistisch, ecologisch en pleit voor directe democratie. Ook strijdt de partij tegen corruptie en schandalen in de Italiaanse politiek. Beppe Grillo wil de euro kort en goed de nek omwringen, want een Italiaanse exit uit de gemeenschappelijke munt zou waarschijnlijk het einde van de eenheidsmunt betekenen. Met dat programma haalde de partij bij de parlementsverkiezingen van 2013 ruim een kwart van de stemmen.

Virginia Raggi is een 37-jarige advocaat en maakt met haar overwinning van Rome de eerste grote stad die in handen komt van de jonge oppositiebeweging.

Rome zit al een jaar zonder burgemeester

De Romeinen hadden weinig te verliezen, want de stad ““ de op drie na grootste van de EU ““ heeft al een jaar geen burgemeester meer. Die moest vorig jaar aftreden na een enorm maffiaschandaal

De stad kamp onder andere met een schuld van 12 miljard. Verder zijn er grote problemen met de vuilnisverwerking en het openbaar vervoer. Movimento Cinque Stelle wil  het massatoerisme aan banden leggen, kleinschaligheid promoten en naar de lokale bevolking luisteren.’

Bye bye Olympische Spelen 2024

Verwacht wordt dat Raggi als burgemeester vrij snel de Romeinse kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2024 zal intrekken. Die is volgens haar voor niemand een prioriteit:

‘Geen enkele Romein vraagt me of ik onze kandidatuur belangrijk vind. Integendeel, ze vragen me beter openbaar vervoer, betere scholen,… maar de Olympische Spelen, neen, die zijn duidelijk geen prioriteit.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20