Mensen die diepzinnige gesprekken voeren zijn gelukkiger

Gelukkige mensen voeren vaker diepzinnige gesprekken dan mensen die ongelukkig zijn. Blije mensen praten vaker over interessante zaken zoals politiek, filosofie, religie, et cetera. Minder blije mensen hebben het makkelijker over oppervlakkige zaken.

Dat blijkt uit een onderzoek waaruit het vakblad Psychological Science bericht. Of mensen  gelukkig worden van het voeren van gesprekken die nergens over gaan is niet meteen duidelijk. De onderzoekers concluderen dat het waarschijnlijk ook gemakkelijker is om over diepzinnige  zaken te praten met een gelukkig, sociaal persoon dan met een somber type. De gelukkige mensen waren sowieso socialer: minder vaak alleen, en ze spraken meer met anderen dan de ongelukkige mensen.

Diepzinnig versus oppervlakkig

De resultaten van het onderzoek werden bekomen door 79 proefpersonen vier dagen lang een Electronically Activated Recorder (EAR) te laten dragen. Alle gesprekken die deze mensen droegen werden in kaart gebracht aan de hand van verschillende categorieën, gaande van oppervlakkige gesprekken (“žWat heb je daar? Popcorn? Lekker!”) tot diepgaande conversaties (“žZij werd verliefd op je vader? En gingen ze snel daarna scheiden?”). Circa 18 procent van de gesprekken was oppervlakkig, 36 procent had diepgang. Uit de studie blijkt dat de allergelukkigste deelnemers circa 10 procent oppervlakkige en 46 procent diepzinnige gesprekken voerde; bij de ongelukkigste deelnemers was 28 procent van de gesprekken oppervlakkig en had 22 procent diepgang.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20