Californië: economie nu groter dan Frankrijk en Brazilië

Californië is de zesde economie van de wereld en produceert nu op één jaar meer goederen en diensten dan Frankrijk of Brazilië.De Amerikaanse deelstaat heeft Frankrijk van de zesde plaats verdrongen in de ranglijst van’s werelds grootste economieën. Dat blijkt uit gegevens van het Bureau of Economic Analysis.

De economie van Californië groeide in 2015 met liefst 5,7%. In de VS doet enkel de staat Oregon nog beter, met een groei van 5,9%.

Het bruto binnenlands product (bbp) of de som van alle goederen en diensten in één jaar geproduceerd steeg vorig jaar in de Amerikaanse deelstaat tot 2.460 miljard dollar. De economie van Californië is daardoor groter dan die van Frankrijk en die van Brazilië, dat in een ongemeen diepe financiële crisis verkeert.  In 2014 waren de economieën van Brazilië en Californië nog even groot, maar deze laatste is nu een derde groter dan de Braziliaanse.

Amper 39 miljoen inwoners

Dat is opmerkelijk, want de ‘Golden State’ telt amper 39 miljoen inwoners, vergeleken met 66 miljoen Fransen en 200 miljoen Brazilianen. Californië produceert met 40% minder inwoners nu ook meer dan onze zuiderburen.

In de wereldranglijst moet de ‘Golden State’ enkel de VS, China, Japan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voor zich dulden.

Vooral de financiële en verzekeringssector droegen bij tot de Californische groei.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20