In Nederland worden supermarkten nu gecontroleerd op Israëlische producten

In Nederland worden tientallen supermarkten door actievoerders van de pro-Palestijnse beweging Diensten Onderzoek Centrum Palestina (DocP) gecontroleerd op de aanwezigheid van Israëlische producten. DocP roept daarna op om de producten te boycotten. Soortgelijke initiatieven werden in Spanje en Frankrijk al illegaal verklaard.De ‘controles’ vonden plaats in supermarkten in 10 steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Leiden en Den Haag. Daar speurden groepjes ‘inspecteurs’ naar producten afkomstig van de Westelijke Jordaanoever die het label ‘afkomstig uit Israël’ hebben. Ze stelden dan lijsten op van ‘besmette producten’, die volgens DocP niet langer mogen worden verkocht. 

Op de website van DocP wordt van een groot succes gewag gemaakt. Enkel bij Albert Heijn stond men niet om de actie te juichen:

“Bij een filiaal van Albert Heijn aan de Sarphatistraat in Amsterdam werd onze inspecteurs de toegang tot de winkel geweigerd. Bij de Aldi aan de Haaksbergerstraat in Enschede stond het winkelend publiek bijzonder positief tegenover de actie. Een aantal klanten hielpen het inspectieteam met het zoeken naar producten waarop Israel als land van herkomst werd vermeld. Het Haagse inspectieteam werd door de filiaalhouder van de Jumbo zeer gastvrij ontvangen. Ook in Haarlem en Assen een gastvrije ontvangst; de inspecteurs kregen veel sympathie van het publiek.  De bezochte filialen van Albert Heijn hebben beduidend meer apartheidswaar in de schappen dan filialen van andere ketens.”

Weet je wie trouwens ook begon met het boycotten van Joodse producten?

Het Nederlandse shocklog Geenstijl ziet dat even anders: “Dit gebeurt allemaal in het kader van de BDS-beweging: Boycot, Divestment and Sanctions. Kort gezegd: koop geen Joodse producten meer en sloop het zionisme. Dat is natuurlijk niet slim, want de Palestijns-Israëlische economie is een waterbed: men betaalt met dezelfde munt en de economieën zijn dusdanig met elkaar verbonden dat van wezenlijk onderscheid geen sprake is, niet in de laatste plaats omdat er ook een hoop Arabieren aan de andere kant van het hek werken.

Als de Israëlische economie schade oploopt, dan heeft dat ook zijn weerslag op de Palestijnen. Maar goed, logisch nadenken, dat is lastig als je in de intellectuele wurggreep van de profeet zit. Weet je wie trouwens ook begon met het boycotten van Joodse producten?”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20