‘Saudi-Arabië is de bakermat van de islam. Dat er een verbod op de bouw van kerken geldt, is dus normaal. In het Vaticaan staat toch ook geen moskee?’ zegt Abdulrahman Annamy, de woordvoerder van de Al-Imam Muhammad Ibn Saud Islamitische Universiteit, in het weekblad Elsevier. Toch staan de Saudi’s er om bekend dat ze zeer genereus zijn in het uitdelen van financiële middelen die de bouw van moskeeën in het buitenland moeten helpen financieren.
Brussel
Sinds het begin van de jaren 1960 financierde Saudi-Arabië bijvoorbeeld de opening van de Grote Moskee en van een islamitisch cultureel centrum in Brussel. Saudi-Arabië benoemt er de verantwoordelijken en verspreidt er de wahabistische gedachte, die een ultra-orthodoxe islam uit de zevende eeuw verdedigt. De Saudi’s geven jonge Belgische moslms gratis studiebeurzen in Medina. Uit documenten van Wikileaks bleek in juni dat België al in 2012 bij de Saudi’s zijn bezorgdheid uitte omtrent het integrisme dat binnen de Grote Moskee wordt gepromoot.
900 km heen en terug om in een kerk te bidden
Van wat voor de Saudi’s in Europa geldt, kan in de omgekeerde richting dus geen sprake zijn. Kerken zijn verboden in Saudi-Arabië. De islam is de staatsgodsdienst en wie hem de rug toekeert, krijgt de doodstraf. Buitenlandse christenen kunnen terecht in een kerk in Bahrein, dat ligt zo’n 450 km van de Saudische hoofdstad Riyad verwijderd. Wie in een kerk wil bidden heeft dus een reis van 900 km heen en terug voor de boeg.
In totaal zouden er op een bevolking van 28 miljoen mensen in Saudi-Arabië zo’n 1 miljoen christelijke gastarbeiders bevinden. Wie niet om de haverklap naar Bahrein kan reizen, kan christelijke gebedsdiensten volgen op tv of internet. Dat is niet verboden.