100.000 mensen kregen foutieve belastingaangifte: wat moet je in zo’n geval doen?

De voorbije dagen hebben zo’n 100.000 mensen een verkeerd voorstel van vereenvoudigde aangifte (VAA) ontvangen. De FOD Financiën spreekt van een fout bij een onderaannemer.

Waarom is dit belangrijk?

We zijn verplicht om elk jaar de belastingaangifte in te vullen en te bezorgen aan de fiscus. Om dat proces vlotter te laten verlopen, verstuurde de FOD Financiën dit jaar 3,9 miljoen vooraf ingevulde aangiftes. Wie zo'n aangifte ontvangt, moet enkel nog controleren of alle gegevens kloppen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Zo’n 100.000 landgenoten hebben een verkeerd voorstel voor vereenvoudigde aangifte in de bus gekregen.

  • Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, laat in een reactie aan het persagentschap Belga weten dat om een technische fout gaat bij een onderaannemer die verantwoordelijk is voor het drukken, in de omslag steken en verzenden van de voorstellen van vereenvoudigde aangifte. “Daardoor zijn een aantal VVA’s verkeerd samengesteld”, klinkt het.

Moet je zelf iets doen?

Impact: De betrokkenen – ongeveer 3 procent van diegenen die een VVA krijgen – zijn intussen geïdentificeerd en de fouten zijn rechtgezet. Iedereen die een verkeerd voorstel kreeg, zal in principe donderdag of vrijdag een nieuwe brief ontvangen, “met allereerst verontschuldigingen en met een nieuw, juist voorstel van vereenvoudigde aangifte.” Moet je zelf nog iets doen als je een foutief voorstel hebt gekregen?

  • Adyns laat aan VRT NWS weten dat het niet om het uiteindelijke aanslagbiljet gaat. “De berekening die we meesturen met een VVA, is alleen ter inlichting. Er moet nu nog niets betaald worden”, klinkt het.
  • Het is voldoende dat je het nieuwe VAA controleert op fouten en vervolgens bezorgt aan de belastingdienst. Indien je zo’n vereenvoudigde aangifte niet verstuurt, gaat de fiscus ervan uit dat de gegevens kloppen.
  • Concreet heb je tot 30 juni de tijd om de papieren aangifte in te dienen. De deadline wordt opgeschoven tot 15 juli voor wie gebruikmaakt van het platform Tax-On-Web.
    • Maar: Het is zeker niet uitgesloten dat de fiscus een vergissing maakt bij het opstellen van een VAA. Uit een steekproef van ACV blijkt dat 29 procent van die vooraf ingevulde aangiftes nog fouten bevatten.
  • Vergeet niet: particulieren die een boekhouder in de arm nemen moeten dit jaar diezelfde deadlines respecteren. De voorbije jaren kregen ze nog de tijd tot midden oktober.
    • De deadline is 18 oktober 2023 voor wie een aangifte met zelfstandige inkomsten of buitenlandse beroepsinkomsten doet.
  • Vanaf augustus stuurt de belastingdienst de aanslagbiljetten uit. “Na ontvangst van het aanslagbiljet heb je nog twee maanden de tijd om bij te betalen of terug te krijgen”, benadrukt Adyns. (cv)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.