10 waardevolle lessen voor het kopen van je eerste woning of vastgoed project

 

Voor een groot aantal mensen zal er ooit een moment aanbreken dat ze hun eerste eigen huis gaan kopen. Iedereen weet dan wel dat er een aanzienlijk bedrag geld nodig zal zijn en dat je er de nodige tijd in dient te steken om alles rondom de aankoop in orde te krijgen. Het is dan ook verstandig om je van tevoren grondig voor te bereiden om het kopen van een eigen woning en zoveel mogelijk informatie te verzamelen en door te nemen. Zo dien je je onder andere te richten op de lokale woningmarkt en alle aspecten waarmee het kopen van een huis gepaard zal gaan.

Maar zelfs startende kopers die zich op en top voor hebben bereid zullen waarschijnlijk niet aan één of meerdere beginnersfoutjes ontkomen. Achteraf zul je echter al snel weten op welk vlak je de aankoop van je woning net wat beter aan had kunnen pakken omdat je dan alle feiten kent. In de regel zullen er altijd een paar dingen zijn die je, achteraf beschouwd, je anders aan zou hebben gepakt.

Waardevolle lessen voor het kopen van een eerste woning

Gedurende je leven zul je bloot worden gesteld aan de meest uiteenlopende leerprocessen zodat je eigen voortdurend nieuwe dingen bij blijft leren. Het proces waarmee het kopen van een huis gepaard gaat behoort ook tot deze waardevolle levenslessen en de fouten die je er eventueel bij gaat maken. Het is echter wel zo dat je ook van de fouten van andere mensen kunt leren en om die reden hebben we een aantal veel gemaakte fouten en andere leermomenten voor je op een rijtje gezet van mensen die al eerder een eigen woning hebben gekocht. Je weet namelijk nooit of ze voor jou wellicht nog van pas kunnen komen tijdens het aankoopproces van je droomhuis.

Begin zo vroeg mogelijk met geld sparen

Hoe eerder je kunt beginnen met geld sparen voor die aanbetaling van je droomhuis, hoe eenvoudiger het proces zal gaan verlopen. Bij voorkeur wacht je dus niet totdat je een woning op het oog hebt die je graag zou willen kopen: op dat moment zul je namelijk te laat zijn. Je kunt dan geen hypotheek meer af gaan sluiten die slechts een deel van de waarde van het huis vertegenwoordigt. Op het moment dat je echter al jaren voordat je de huizenmarkt op gaat, begint met sparen, dan lukt het doorgaans wel om een lagere hypothecaire lening af te sluiten en het overige deel van de kosten uit zak betalen.

Indien je wilt voorkomen dat je een particuliere hypotheekverzekering moet gaan betalen, dan dien je in de meeste gevallen minimaal 20 procent van de waarde van de woning, die je graag zou willen kopen, achter de hand te hebben. Dit bedrag kun je dan gebruiken als aanbetaling op je droomhuis. Voor een heleboel mensen zal dit echter nog steeds makkelijker gezegd dan gedaan zijn en alleen mogelijk zijn als je zo vroeg mogelijk begint met sparen. Zelfs indien je in de nabije toekomst nog geen plannen hebt om een eigen huis te gaan kopen, zal het opzij zetten van 50 of 100 euro per maand in een speciaal fonds voor het geval er bijvoorbeeld wel een leuke woning op je pad komt en je dit best zou willen kopen. Vroegtijdig geld opzij zetten voor een spaardoel ergens in de toekomst is dan ook zeker een goed idee, vooral als je hier al erg vroeg mee kunt starten.

Niet overhaasten tijdens de aankoop van een woning

Onder bepaalde omstandigheden, zoals een aanstaande geboorte, kun je je als beginnend huizenkoper soms opgejaagd voelen om een bepaalde woning te kopen. In dit geval kan de aanstaande gezinsuitbreiding extra druk op de ketel zetten. Je kunt bijvoorbeeld extra haast zetten achter de afwerking, het opknappen of het verbouwen van een woning die je gaat kopen.

Bij het kopen van een huis komen er immers een heleboel factoren kijken waar je rekening mee moet houden. Ook is het vaak mogelijk om op bepaalde punten wat extra voordeel te behalen door eerst wat meer onderzoek uit te voeren voordat je definitief een beslissing neemt. Laat je dus nooit zomaar een bepaalde richting in duwen, maar neem de tijd die nodig is voordat je een bepaalde beslissing neemt. Doe je dat namelijk niet dan kun je achteraf niet alleen spijt hier van krijgen, maar zelfs met vervelende verrassingen of tegenslagen te maken krijgen.

Creëer een financiële buffer voor noodgevallen

Op het ogenblik dat je voor de eerste keer een eigen woning gaat kopen, dan kun je eenvoudig worden overweldigd door de talloze extra’ kosten die je voorgeschoteld krijgt elke maand. Hierbij kun je denken aan zaken waar je vooraf niet mee te maken had, zoals voorschotten op grotere rekeningen die je aan een nutsbedrijf moet betalen, reparaties die aan je woning moeten worden uitgevoerd, en het aanleggen van een tuin. Al dit soort kosten zullen uiteindelijk je maandelijks te besteden budget behoorlijk onder druk kunnen gaan zetten als je een huis wilt gaan kopen.

Indien je je zo goed mogelijk voor wilt bereiden, dan doe je er verstandig aan om van tevoren al een zekere buffer aan te leggen voor noodgevallen. Deze buffer kan dan de kosten, waar je elke maand mee te maken krijgt, gedurende een paar maanden of zelfs jaren op terug kunt grijpen. Bij voorkeur leg je een dergelijke buffer al geruime tijd voor de aankoop van een eigen woning aan. Op die manier kun je altijd over dit geld beschikken als dat nodig mocht zijn en zul je je minder gestrest voelen tijdens het gehele aankoopproces van je droomhuis.

Vergelijk vooraf de kosten van verschillende hypothecaire leningen

De meest eenvoudige manier om de een hypotheek met de beste rente te vinden is om zoveel mogelijk verschillende leningen als aanbieders met elkaar te vergelijken. Je zult dan namelijk al snel merken dat, wanneer je op zoek gaat naar een hypothecaire lening, over het aantal verschillen in onder andere de hypotheekrente van verschillende kredietaanbieder. Dit geldt echter ook voor de andere voorwaarden waartegen je een hypothecaire lening af kunt sluiten.

Door een goede vergelijking van meerdere leningen en aanbieders te maken, kun je uiteindelijk voor het laagste tarief kiezen. Uiteraard zul je wel de nodige tijd en moeite in het zoeken en vergelijken van mogelijkheden moet steken zodat je zeker weet dat je alle beschikbare opties ten aanzien van hypothecaire leningen onder de loep hebt genomen. Dit is echter alleen mogelijk op het ogenblik dat je beschikt over offertes van meerdere kredietaanbieders en de voorwaarden en tarieven die zij hanteren. Een relatief klein verschil, bijvoorbeeld van slechts een half procent rente, zal op de gemiddelde prijs van een woning al snel leiden tot tienduizenden euro’s die je kunt besparen. Dit verschil zul je namelijk een behoorlijke tijd met je meedragen en na verloop van tijd kan het uiteindelijk te betalen bedrag zo dan ook fors oplopen.

Let zelf ook goed op tijdens een woninginspectie

Tijdens inspectie van de woning die je van plan bent om te gaan kopen, is het niet genoeg om alleen maar de inspecteur te volgen. Je dient namelijk ook de nodige vragen te stellen over zaken die verbeterd kunnen worden, die je tegenstaan of die je ronduit vreemd vindt. Verder is het zeker aan te raden dat je voor jezelf wat aantekeningen maakt zodat je achteraf na kunt lezen wat je in de woning op is gevallen. Maar zelfs dan zul je, als potentiële koper, nog niet alles hebben gedaan om er zeker van te zijn dat je geen kat in de zak koopt. Het is immers erg zinvol om ook zelf bepaalde zaken te controleren tijdens de toer door alle ruimtes van je mogelijke droomhuis.

Door zelfs in de woning rond te lopen, kun je bijvoorbeeld te weten komen of er geen verouderde apparaten aanwezig zijn, die dringend aan vervanging nodig zijn, zoals een verwarmingsketel of een boiler. In sommige woningen hangen namelijk vrijwel onbruikbare toestellen die voor extra kosten kunnen zorgen als je besluit tot de aankoop van het huis over te gaan. Wanneer je echter wel bekend bent met de aanwezigheid van dit soort apparaten kun je afdingen op de prijs van de woning en zo dus veel geld besparen. Om je bod op een woning uit te kunnen brengen, of aan te kunnen passen, is het dan ook van groot belang om het huis zelf ook grondig te inspecteren en extra aandacht te besteden aan allerlei details.

Vraag om een second opinion

Zodra je eenmaal verliefd bent geworden op een bepaald huis, dan is het niet moeilijk om een heleboel zaken wat minder te overzien. Helaas zal het ook deze roze bril zijn die voor het maken van fouten zal zorgen wanneer je niet in staat bent om het pand dat je wilt gaan kopen op een objectieve manier kunt bekijken. Om die reden is het van cruciaal belang om een ​​familielid, een vriend of een goede kennis mee te nemen tijdens de bezichtiging en/of de woninginspectie. Deze personen zullen immers niet in de roes zitten zoals bij veel koper wel het geval zal zijn. De kans is dan ook groot dat zij wel zaken zien die niet in orde zijn en tevens de woning kunnen zien voor wat die is.

Het vragen van advies aan een tweede, of zelfs derde of vierde, persoon voordat je een woning koopt, is dan ook absoluut aan te bevelen. Zo voorkom je dat je verblindt wordt door de liefde die voor een bepaalde woning bent gaan koesteren. Door het huis door verschillende ogen te laten bekijken, zullen immers ook verschillende aspecten worden gezien. De verliefdheid voor een woning zal er zelfs voor zorgen dat bepaalde problemen niet eens als zodanig wilt zien, en zelfs dat je deze gaat bagatelliseren. Achteraf zul je daar absoluut spijt van krijgen.

Vergelijk de mogelijkheden van verschillende verzekeringen voor huiseigenaren

Het kan zeker lonend zijn om de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken als het gaat om het afsluiten van een verzekering voor huiseigenaren. Niet alleen is het zinvol om meerdere verzekeraars en hun producten onder de loep te nemen, maar ook om in overweging te nemen om al je andere verzekeringen naar een ander bedrijf te verplaatsen en op deze manier alles samen te voegen voor een grotere pakketkorting.

Je moet overigens niet alleen gaan zoeken naar de meest goedkope polis die je maar kunt vinden omdat je met deze verzekering waarschijnlijk een enorme investering is, die je leven aanzienlijk kan beïnvloeden. Om die reden zul je op zoek moeten gaan naar een verzekering van een hoge kwaliteit die absoluut het beoogde doel zal dienen op het moment dat dit nodig zal zijn. In de praktijk betekent dit dat je niet alleen maar alleen rekening moet houden met de prijs, maar ook met de geboden kwaliteit van een polis en de dekkingmogelijkheden. Zodra je ooit een claim in moet dienen bij deze verzekering, dan zal dat immers het meest belangrijke zijn.

Een andere manier om het nodige geld te besparen op de verzekering voor huiseigenaren is door de werkelijke waarde van de inhoud van je woning te evalueren en pas naar aanleiding daarvan een verzekering af te sluiten. Veel mensen zullen namelijk, blindelings het advies van de tussenpersoon volgen en dus standaard verzekering aangaan. Pas na enige tijd, op het ogenblik dat de werkelijke waarde van alles in de woning is vastgesteld, kan dan dat bedrag naar beneden bij worden gesteld. Verder mag je niet vergeten om alle onvervangbare producten bij deze berekening mee te nemen. Omdat je deze goederen toch niet kunt vervangen of omdat er geen nieuw waarde van bepaald kan worden, heeft het immers weinig zin om deze te verzekeren.

Bied anderen hulp aan bij hun verhuizing een paar jaar voordat je dit zelf van plan bent

Je zult je wellicht afvragen hoe het jou kan helpen als je anderen de helpende hand biedt tijdens hun verhuizing. Dit is eigenlijk heel simpel: je stelt, enige tijd voordat je zelf toe bent aan een verhuizing, aan verschillende familieleden, vrienden en kennissen voor om hen met hun verhuisklus te helpen. Zodra je eigen verhuizing vervolgens in zicht komt, kun je op jou beurt een beroep op deze mensen doen zonder je bezwaard te voelen. Een heleboel handen maken immers licht werk. Laat echter niet iedereen op hetzelfde moment op komen draven, maar verdeel de helpers over meerdere dagen. Vraag bijvoorbeeld twee vrienden op een dag. Zo zul je namelijk veel productiever zijn en elkaar niet voor de voeten kunnen lopen.

Weet wat eventueel kunt wijzigen en wat juist niet

Op het moment dat je de eerste keer een huis gaat kopen, dan kan het gehele proces je gaan ontmoedigen. Het idee dat je duizenden euro’s uit haat geven om oude- en onveilige systemen, of verouderde apparatuur, te vervangen of te upgraden kan bijzonder stressvol zijn en soms zelfs een onoverkomelijke hindernis lijken. Het belangrijkste punt dat niet kunt veranderen aan een huis is de locatie en dien je je maar al te goed te beseffen voordat de aankoop definitief maakt: Je koopt immers niet alleen een huis, maar je woont daardoor ook in een bepaalde buurt. Voordat je tot de koop overgaat, dien je dan ook eerst de buurt te verkennen. Je voorkomt op deze manier dat je je voor een lange tijd vastlegt aan een bepaalde omgeving.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20