10 jaar geleden voorspelde men dat de digitale transformatie 47% van de jobs bedreigde. Het tegendeel werd waar

Net als bij de introductie van het internet, komt een reeks “experts” bij de introductie van het AI-platform ChatGPT met doemberichten over de toekomst van de arbeidsmarkt. Artificiële Intelligentie zal volgens hen miljoenen jobs doen verdwijnen. Een grote massa individuen zal verdwijnen in een soort ondergronds lompenproletariaat. Alle voordelen zullen zich als vanouds bij een handvol individuen concentreren.

Waarom is dit belangrijk?

Telkens nieuwe technologieën zich aanbieden - denk aan het internet, robots en nu artificiële intelligentie - wint de aankondiging van een op handen zijnde ontwrichting van de samenleving terrein. Als we naar de recente geschiedenis kijken produceert zich meestal het tegenovergestelde effect.

De essentie. ChatGPT zal vernietigende gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt, voorspellen tal van zogenaamde experts. Maar die zaten er in het verleden meestal naast.

  • Al in 2010 leek een vervoersrevolutie binnen handbereik. De zelfrijdende wagen zou de transportsector revolutioneren. 13 jaar later hebben weinigen onder ons zo’n zelfrijdende wagen gezien, laat staan er in plaatsgenomen.

Een studie die het decennium slecht overleefde

De cijfers. In 2013 publiceerden de professoren

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer